2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Máig érvényes intelmek

Baj van a katolikus hit megőrzésével – hangsúlyozta a borzonti Szent István-napok alkalmával tartott ünnepi búcsús szentmisén Szecsete Zoltán orotvai plébános. Ezúttal is a búcsú jelentette a borzonti falunapok fénypontját: sokan részt vettek a tegnapi szabadtéri szentmisén, melynek prédikációjában Szent István király emberségét, valamint korunk hitgyakorlásának legfőbb problémáit emelte ki a lelkipásztor.

Búcsús szentmise Borzonton. Lelkiismeret-vizsgálat
Búcsús szentmise Borzonton. Lelkiismeret-vizsgálat

[dropcap]Ü[/dropcap]nneplőbe öltözött Bor­zont a hétvégén, fiatal és idős egyaránt kikapcsolódhatott a falunapi programokon, az ünnepi hangulatot pedig a tegnapi Szent István-búcsú tette teljessé. Székely ruhába öltöztetett gyermekeket és könnyeiket törölgető időseket is látni lehetett a templom udvarán felállított szabadtéri oltár körül – Szecsete Zoltán orotvai plébános Szent István király uralkodói és emberi nagyságát emelte ki szónoklatában.
– Mind emberségére, mind a hitére felnézünk, és hála Istennek, ránk maradt uralkodásának szellemisége – utalt a hit gyakorlásának fontosságára a plébános, kiemelve azokat az intelmeket, melyeket István király fiára, Imre hercegre hagyott. – Őrizd meg a katolikus hitedet. Ez szinte az összes többit magába foglalja – fogalmazott.
A lelkipásztor több aktuális problémára is rávilágított mondandójában, kezdve a papság megbecsülésétől egészen a hit megőrzésének gondjáig.
A falunapok egyébként már szombaton elkezdődtek, gyermekprogramok és koncertek biztosították a jó hangulatot, de volt lovas erőpróba is, ahol állat és gazdája egyaránt bizonyíthatta ügyességét: nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, a borzontiak elmondása szerint több hasonló, látványos programra lenne szükség, mivel „ezek csalják ki az embert a házból”.
A tegnapi ünnepi búcsú mellett a hagyományőrző programokat és a mulatságot is érdeklődés övezte: felléptek a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület tagjai, őket követte Nagy Imre népi zenekara, végül pedig utcabállal zárultak a falunapok.
Idén elmaradt a korábbi években közkedvelt lovas váltó, a szervezők korábban kifejtették: ennek anyagi okai vannak.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb