Magyarul köszöntötte a pápa a küldöttséget

820

Szent Péter utódának a csík­somlyói látogatásáért mondott köszönetet az a 12 fős küldöttség, amelynek tagjai a pápa­látogatást szervező bizottság résztvevőiként szeptember végén a Vatikánba látogattak.

A szeptember 18-i általános kihallgatás végén fogadta Ferenc pápa a küldöttséget, akik egy emlékkönyvvel ajándékozták meg a Szentatyát.
– Amikor hálát adunk és köszönetet mondunk, akkor elismerjük e gesztusunkkal, hogy nemcsak a kapott ajándék, hanem az ajándékot adó és elhozó is fontos. A hálát mondó ember arra világít rá, hogy az ajándékozó személyhez hosszú távon is kötődni akar, méltó arra, hogy továbbra is kötődjek hozzá és mindahhoz, amit és akit képvisel. Ezek a gondolatok motoszkáltak bennem, amikor elindult a repülőgépünk Kolozsvárról az örök város, Róma felé, hogy az Élő Szent Péternek megköszönjük a csíksomlyói kegyhelyen tett apostoli látogatását – mondta Urbán Erik OFM tartományfőnök, aki a Tamás József segédpüspök vezetésével a Vatikánba látogató szervezőbizottság tagjaként szintén találkozhatott a kihallgatáson a Szentatyával.
Röviden felidézve a Szentatyának a jövetelük és zarándoklatuk okát, mintegy elégtételként magyarul köszöntötte Ferenc pápa a küldöttséget, így szólva: „Isten hozott!”
Több mint három hónappal az apostoli út után, kezükben a csíksomlyói kegyhelyen történt apostoli látogatásról készült képes albummal, közösen idézték fel újra a látogatást. Ebben a zarándokútban benne volt a köszönet, a hála, a ragaszkodás, a hűség Krisztushoz és az Egyházhoz. A Szentatya, belelapozva a kötetbe, egy fotón a csíkszentmihályi polgármesterre és családjára ismert rá, és kiemelte, hogy kedves emlék marad számára az a pillanat, amikor a családot az oltárhoz járulni látta.
– E látogatás, amely június 1-jén történt a csíksomlyói kegyhelyen, nem zárulhat le, nem pipálhatjuk ki, hogy no ez is megvolt, nálunk is járt a pápa. Küldetésünk van a látogatást követően: megerősödni szeretett kegyhelyünk fontosságában, abban, hogy a zarándoklat a testvériség jele, egy népként vagyunk jelen a kegyhelyen, hogy mindannyian, akik egy nemzet tagjai vagyunk, tanuljunk meg együtt járni, higgyünk az Úrban, aki hozzánk jön és közöttünk van, előmozdítva és ösztönözve a szolidaritást, a testvériséget, a jó utáni vágyat, az igazságot és az igazságosságot – fogalmazott Urbán Erik, majd hozzátette: – Meg kell tanulnunk tisztelni azt a természeti közeget és annak szépségét, ahová teremtettünk itt, a Kárpát-medencében, Székelyföldön, ahol továbbra is küldetésünk és feladatunk van.
A vatikáni zarándoklat során köszönetet mondtak több olyan személyiségnek is, aki segítette az előkészítés munkáját Rómában – köztük Kovács Gergelynek, a Kultúra Pápai Tanácsa irodavezetőjének, Érszegi Márknak, a vatikáni magyar nagykövetség munkatársának és a Vértesaljai László vezette magyar szerkesztőségnek a Vatikáni Rádióban.
Az ötnapos zarándoklat ideje alatt több templomot is meglátogatott a küldöttség, a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya kápolnában pedig szentmisét mutatott be Tamás József segédpüspök. A vatikáni magyar kápolna annak a XI. századi zarándokháznak és az ahhoz tartozó kápolnának az örököse, amelyet Szent István király emelt az Örök Várost felkereső magyar zarándokok számára. A püspök beszédében találóan Lisieux-i Kis Szent Teréz mondásából indulva ki – amely így hangzik: Anyámnak, az egyháznak szívében szeretet leszek – a pápához és az egyházhoz való hűségről beszélt, hiszen Isten segítségével akarjuk járni életünk útját, megtalálni hivatásunkat és megmaradni az Istentől rendelt úton.
Különleges élményben is része volt a küldöttségnek. A pápai testőrség Csíksomlyón szolgálatot teljesítő csapatának két tagja a Vatikáni Kertben kalauzolta végig a zarándokokat – abban a kertben, amely a béke, a spiritualitás, a botanika és a művészet bölcsője évszázadok óta, és amely a pápák gondoskodásának köszönhetően sikerrel megőrizte rendkívüli értékét mind a mai napig.
A Szent Péter-bazilika alatt feltárt Halotti városba is ellátogatott a csapat, ahol a kereszténység egyik legfontosabb szentje, Szent Péter sírja is található.
– Most jártam ott először, és mély hatást gyakorolt rám. A grotta a pápák temetkezési helye, a bazilika alatti vatikáni grottákban a pápák sírjait és számos kis kápolnát láthatunk. A még mélyebben fekvő Necropolis pedig kereszténység előtti sírokat rejt, és itt van az a műemlék is, amely Szent Péter sírhelyét jelöli. Örömmel tölt el, hogy részese lehettem ennek a zarándokútnak – osztotta meg élményeit Urbán Erik OFM.
A tartományfőnök szavait idézve ez a zarándoklat a találkozás, a köszönet és a hála jegyében egyfajta lezárása volt a Szentatya történelmi látogatásának, amely által sokak régi vágya teljesedett be.
– De e lezárás nem befejezése a történetnek. A szálakat tovább kell fonni azon lelkes emberekkel, akik a pápalátogatást előkészítették a hosszas hónapok alatt, és közben csapattá formálódtak, s akikre mindenkor számítani és építeni lehet. Tekintsünk előre, hiszen a cél adva van, csak az irányt kell tartani – hangsúlyozta befejezésképpen Urbán Erik OFM ferences tartományfőnök.

Ferences sajtószolgálat

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek