Magyarországon jártak a sapisok

Hat nap kirándulás és életre szóló élmény

215

A magyarországi kormány által kezdeményezett Makovecz Program keretében, augusztus végén, hatnapos magyarországi kiránduláson vehettek részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának hallgatói, Tamás Zsuzsanna főtitkár és Lázár Ede dékán vezetésével. A fő úticél Veszprém volt, de napközben más városokat, üdülőhelyeket is meglátogattak.

Természetjárásra is jutott idő

Veszprémben tűzijátékon és a Bagossy Brothers Company koncertjén vehettek részt a hallgatók. Másnap idegenvezető kíséretében ismerhették meg az óvárost, délután pedig Balatonfűzfőn strandoltak.
Előadás keretében megismerkedhettek a veszprémi Pannon Egyetemmel, majd rövid séta után a helyi Tűztornyot tekintették meg.
Siófokon a Tünde nevű hajón sétahajóztak, majd a Víztoronyhoz látogattak, strandoltak. A nap végére, akinek kedve tartotta, moziba mehetett.
A következő napon Keszthelyre látogattak, ahol a Festetics-kastélyt és a várost tekintették meg. Keszthely után a szigligeti várhoz mentek, ahol nemcsak a látnivalók, hanem turisztikai vásárfia is fogadta őket, többek közt a helyszínen árusított titokdobozok nyerték el a fiatalok tetszését.
A csoport Bakonybélben a Pannon Csillagdát „fedezte fel”. Ezt követően Dörgicsére utaztak a Pántlika pincészetbe, ahol előadás keretében tudhattak meg érdekességeket a balatonfelvidéki szőlőtermesztésről, borkészítésről. A teljesebb élmény érdekében a pincészetet is meglátogatták és magyar borokat kóstoltak.
Anyaországi kirándulásuk alatt a Szent György-hegyi bazaltorgonákhoz is ellátogattak, ahol a szakvezetésnek köszönhetően sok érdekes információval gazdagodtak.
Tihanyban meglátogatták az Őrtorony kilátót, este pedig az Anna-bálok városában, Balatonfüreden jártak.

Kellemes sétahajókázás Siófokon

Megérte ott lenni
A hatnapos kirándulás él­ménydús emléket hagyott a hallgatókban. Kósa Zsuzsanna elsőéves Könyvelési és gazdálkodási informatika szakos hallgató elmondta: azért jelentkezett a kirándulásra, hogy megismerje a környéket.
– A legjobban a bazilikák tetszettek, valamint a borkóstoló alkalmával igazolódott, hogy méltán híresek a magyar borok – mondta Kósa Zsuzsanna.
– Azért vettem részt a kiránduláson, hogy jobban megismerjem az egyetemistatársaimat. Szerettem volna látni a „magyar tengert”, a Balatont, ami végül nagyon tetszett. Magyarországi tartózkodásom alatt számos történelmi érdekességgel bővült az ismeretem – részletezte részvételének okát Imre Iringó elsőéves Könyvelési és gazdálkodási informatika szakos hallgató.
Molnos Imre, a Gazdasági informatika szak másodéves hallgatója elmondta: neki a kirándulást Póra Szabolcs titkár ajánlotta.
– Összességében minden tetszett, a társaság is kellemes volt. A látványosságok közül pedig Keszthely nyerte el leginkább a tetszésemet. Ami még lenyűgözött Veszprémben, az a Lucifert legyőző Szent Mihály arkangyal szobra, valamint egy másik szobor, ami az idő múlását ábrázolta – idézte fel emlékeit Molnos Imre.

Pillanatkép a Keszthelyen található barokk kori Festetics-kastélyról

Ha lesz rá keret, jövőben is kirándulnak
Tamás Zsuzsanna főtitkár, a kirándulás főszervezője hangsúlyozta: a kirándulás a Magyar Állam által kezdeményezett Ma­kovecz-programnak köszönhető, amelynek a Sapientia – EMTE immár két éve részese. Mivel az úti cél Veszprém városa volt, ezért Tamás Zsuzsa igyekezett kényelmesen bejárható programokat összeállítani, amelyekben mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebb időtöltést. A kiránduláson jelenleg is aktív jogviszonyban álló első- és másodéves egyetemisták, valamint harmadéves mérnöki szakos hallgatók vehettek részt – utóbbiaknak ugyanis négyéves az alapképzésük.
Tamás Zsuzsanna számára a legnagyobb élményt a társaság lelkesedése és érdeklődése jelentette. A szervező főtitkárnő arról biztosított, hogy szívesen szervez jövőben is kirándulást, ha lesz rá keret.
László Tünde, Vlaicu Lajos

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.