Magyarországi segítség Beke Istvánéknak

Ha Románia nem enged, az európai bíróságok elé kerül az ügy

50

A sajtónyilvánosság és a jog eszközeivel próbálják meg elérni Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását, ha kell, az európai emberjogi bíróságig is elviszik az ügyet – közölték hétvégi csíkszeredai sajtótájékoztatójukon dr. Bajkai István magyar országgyűlési képviselő, a Törvényalkotási Bizottság alelnöke és dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Bajkai István magyar országgyűlési képviselő. A nyilvánosság erejével keresi a megoldást

Lomnici Zoltán úgy fogalmazott: nem pusztán két székely fiatalt, hanem a teljes erdélyi magyarságot tartják fogva a csíkszeredai börtönben. A büntetésvégrehajtó intézet előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a börtön igazgatójával is tárgyaltak, és azt kérték tőle, hogy a jogszabályok betartása mellett vegye figyelembe, hogy a Beke–Szőcs-ügy jogi háttere bizonytalan, és olyan emberek ülnek a rácsok mögött, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt, elítélésük politikai indíttatású volt.
– Ha sikerül a román hatóságokat, a román hatalmat meggyőzni arról, hogy nem érdemes a két ország viszonyát ezzel elmérgesíteni, és ki fogunk állni a jogtipró büntetés ellen, akkor eredményeket érhetünk el. A képviselő úrral vállaljuk, ami ránk tartozik. Ezt szabad akaratunkból vállaltuk, de úgy érezzük, hogy ez minden magyar kötelessége – jelentette ki Lomnici Zoltán.
Hozzáfűzte: a két elítélttel mintegy háromnegyed órát tudtak beszélni, ismertették velük a várható lépéseket. Ennek nagyon fontos eleme a sajtónyilvánosság, hogy minden magyar érezze: közös ügyről van szó. Arra kérték Bekééket, hogy a fogva tartás körülményeiről folyamatosan adjanak hírt.

Ha itthon nem megy, az európai bíróságokhoz fordulnak
Bajkai István ugyanakkor arról számolt be: a fogva tartott fiatalok a körülményekhez képest jól vannak. Úgy érzik azonban, hogy a velük szemben hozott ítélettel a magyarságot akarták megfélemlíteni, és azt akarták elérni, hogy a közösség ne akarjon sem autonómiát, sem olyan jogokat, amelyek elismertek az Európai Unióban. A képviselő szerint egyes romániai médiatermékek és politikai szereplők arra próbálnak az ítélettel példát felhozni, hogy Erdélyben van terrorizmus.
– Súlyos ezt kimondani, mert szerintünk nincs ilyen. A magyarság mindig békében, együttműködésben és a kölcsönös tisztelet jegyében szerette volna az életét élni – tette hozzá.
Mint mondta: elsősorban a román jogrendszer szerint lehetséges megoldásokon dolgoznak a politikai fogolynak tekintett székelyek kiszabadításáért, de készek elvinni az ügyet az európai fórumokra is.

Tüntetni sem lehetett
Mint arról korábban beszámoltunk, nem engedélyezte a hatóság a terrorizmus vádjával bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán melletti gyertyás szimpátiatüntetést, amelyet eredetileg péntek délben akartak megtartani Csíkszeredában. A csendőrség és a rendőrség képviselői közölték: ha mégis sor kerülne a tüntetésre, úgy fogják értelmezni, hogy a tiltakozók kiállnak a terroristaakciók mellett, és ennek megfelelően fognak eljárni, azaz feloszlatják a tüntetést, a felelősöket pedig letartóztatják. A szervezők ezért lemondták a megmozdulást. Ezzel szemben azt tervezik, hogy álló molinót szerelnek fel a megyeszékhely főterére, amely azt mutatja, hányadik napja ülnek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai a börtönben.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek