2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Magyar sport nélkül az erdélyiek

Szombaton hivatalosan is megkezdte sugárzását a magyar közmédia legújabb csatornája, az M4 Sport. Az új adó indulása azt is jelenti, hogy a legjelentősebb magyarországi sportesemények az M4-re költöznek, a csatorna viszont egyelőre az ország határain kívül legálisan nem nézhető. Az erdélyiek is magyar sport nélkül maradtak.

Az élő adásokat az interneten sem lehet követni. Csak felvételről közvetített mérkőzések és adások érhetők el
Az élő adásokat az interneten sem lehet követni. Csak felvételről közvetített mérkőzések és adások érhetők el

[dropcap]H[/dropcap]ivatalosan szombaton megkezdte sugárzását a magyar közmédia legújabb csatornája, az M4 Sport. A Médiaszolgálatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az új adóra költöztette a Dunán és a Duna Worldon eddig sugárzott sportműsorait, sőt szombattól csak az M4-en közvetítenek sporteseményeket. A csatorna egyelőre csak Magyarország területén fogható.
„Magyarország kiemelkedő sportélettel és sporthagyományokkal rendelkezik, a magyar közönség a sportot kulturális értéknek tekinti. Az MTVA ezért kezdeményezte önálló, minden magyar állampolgár számára elérhető közszolgálati sportcsatorna létrehozását” – áll az MTVA honlapján a június 11-én közzétett közleményben. Ennek ellenére három nappal az indulást követően sem műholdon, sem pedig interneten nem elérhető az M4 Sport a Magyarországon kívül élők számára. Tehát nem minden magyar állampolgár számára érhető el az új sportadó, csupán a Magyarország területén élők számára.
Az MTVA közleménye szerint az M4 Sport nem a kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni, kiemelt feladatának az öt látvány- és a tizenhat kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények (olimpia, világ- és Európa-bajnokságok) jelentős magyar sportsikereinek és sportolóinak bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését tekinti, ezen túlmenően a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás-események műsorra tűzését tervezi.
Az MTVA már kizárólagos jogot vásárolt a jövő évi nyári olimpiai játékokra és a labdarúgó Európa-bajnokságra, itt lesz látható a Forma–1-es vébé és annak betétfutamai – GP3, GP2 és Porsche-szuperkupa –, a túraautó-világbajnokság (WTCC), a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018-ig, ez utóbbit a Sport 1-gyel együttműködve adja majd a közmédiás csatorna, ám az már eldőlt, hogy a BL-döntők csak az M4-en lesznek műsoron. Ugyancsak az M4 adja majd a magyar labdarúgó, kézilabda, vízilabda, kosárlabda bajnoki mérkőzéseket és a szeptember 11-én rajtoló jégkorong MOL Liga találkozóit is. Ez utóbbiak közül mintegy negyven magyarországi mérkőzést tűz majd műsorra az M4.
Az MTVA sajtóosztálya ugyanakkor közölte egy hazai napilapnak, hogy megkezdte a tárgyalásokat a nagy országos és kisebb romániai kábeltévé-szolgáltatókkal annak érdekében, hogy az M4 Sport a határon túliak számára is elérhetővé váljon. Lapunk információi szerint egyelőre még egyetlen hazai nagy kábeltévé- vagy műholdas műsorszóró szolgáltatónál sem elérhető a csatorna, sőt az interneten sem nézhető az M4 élő közvetítései, csupán a felvételről sugárzott műsorok érhetők el.
A közvetítések jelentős része szerzői jogi okokból geoblokkolt.
Lapunk úgy tudja, az RCS&RDS tulajdonában lévő Digi TV műholdas szolgáltató – amely magyarországi előfizetőinek már az indulás óta sugározza az M4-et – tárgyal az MTVA-val, hogy az erdélyi és felvidéki nézői, akik az adott országban fogható magyar csomagra is előfizetnek, azok nézhessék az új sportcsatornát. Az UPC és a Telekom műholdas szolgáltatásában is csak a magyar előfizetők számára nyitott az M4 vétele, utóbbi valószínűleg nem is kínálja majd az M4-et, mivel saját sportcsatornái – Dolce Sport – Románia területére több olyan nemzetközi sportesemény közvetítését vásárolta meg, amelyet az új magyar sportadó is, így saját magának teremtene konkurenciát. Az UPC-től egyelőre nem kapott lapunk információkat.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb