Magyar Művelődési Napok napköziavatóval: Ünnepség Maroshévízen

Többnapos rendezvénysorozattal ünnepel idén Maroshévíz magyar közössége: október 17–20. között egyházi és iskolai eseményekkel, kulturális és szórakoztató programokkal tarkított ünnepen vehetnek részt az érdeklődők. A Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében avatják a magyar kormány Óvodafejlesztési Programjának részeként épült Napsugár óvodát is.

A rendezvénysorozat csütörtökön délután 5 órától ökumenikus igeliturgiával kezdődik a római katolikus templomban, ahol fellép dr. Bartha Tibor orgonaművész. Az est vendége pedig az európai színvonalú ifjúsági projekteket létrehozó Osonó Színházműhely lesz: Ahogyan a víz tükrözi az arcot címmel játsszák előadásukat a művelődési házban este hét órától.
Pénteken a Kemény János Iskolanap keretében fontos esemény zajlik a város magyar közösségének életében: ekkor avatják a Napsugár napközit, amely a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjában épült.
– A pénteki napon osztálytevékenységek lesznek, amelyben az előkészítő osztálytól a középiskolásokig mindenki részt vesz. Megpróbáljuk megmutatni, hogy az egész iskolai közösség számára fontos a napközi megnyitása: egy közös faliújságot készítünk majd, minden osztály egy napsugarat fog saját ötleteivel díszíteni a napocskán – mondta el érdeklődésünkre Deme Gabriella iskolaigazgató. Az ünnepség délelőtt 11 órától kezdődik az új intézményben; ugyancsak pénteken szüreti báli toborzó is lesz a helyi Csillagszem néptánccsoport közreműködésével.
Szombaton Maroshévíz híres szülöttére, dr. Urmánczy Nándor képviselőre, politikusra emlékeznek. Az ő nevét viselő, 2008-ban létrejött egyesület már megalapításának évében létrehozta az Urmánczy Nándor-díjat, amelyet a magyarság érdekében dolgozó személyek kapnak meg minden évben. A díjátadás előtt ökumenikus igeliturgiát hallgatnak a résztvevők, majd koszorúznak az Urmánczy-sírboltnál. A díjátadó után Szülőföldön maradás címmel szervez vitadélutánt az Urmánczy Nándor Egyesület.
Vasárnap a szórakoztató programoké lesz a főszerep: az Urmánczy-strand főzőversenynek ad helyet, ugyanitt a borszéki és maroshévízi néptánccsoportok előadásai szórakoztatják az idelátogatókat. A rendezvénysorozatot a Gyergyószéki Fúvószenekar előadása zárja.
A rendezvényt Maroshévíz Helyi Tanácsa, a Maroshévízi RMDSZ, a Kemény János Gimnázium, a Kemény János Alapítvány és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezi.

Boncina-Székely Szidónia