Magyar filmnapok

Csíkszeredai Kulturális kínálat

89

A Magyar film napja alkalmából Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a város polgármesteri hivatala hat játékfilmmel – három újabbal és három klasszikussal – kapcsolódik be a rendezvénysorozatba. Az április 29–30-i, Csíki Moziban történő vetítésekre máris válthatók jegyek.

Tóth László főkonzul és Ráduly Róbert Kálmán. Klasszikus és új filmek a Csíki Moziban Fotó: Kovács Hont Imre

Tavaly óta ünnepeljük a Magyar film napját: az első magyar film – Zsit­kovszky Béla A táncz című, 1901-es alkotása – bemutatásának évfordulóján, április 30-án a Kárpát-medencében – és nem csak – mozikban, filmklubokban, iskolákban filmvetítéseket, kvízjátékokat szeveznek a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére. Tavaly több mint 50 helyszínen kapcsolódtak be, és idén Csíkszereda sem marad ki.
– Mindig hangsúlyozzuk, hogy a konzuli tevékenységek mellett igyekszünk jelen lenni a kulturális életben és a közéletben, bekapcsolódni különböző programokba és sajátokat is szervezni. Ezzel a kezdeményezésünkkel kicsit kiegészítjük a Filmszeredát – nyilatkozta a rendezvényt ismertető tegnapi sajtótájékoztatón Tóth László főkonzul.
– Megkeresett a főkonzulátus a filmnap ötletével, és mi rögtön mohóbbak voltunk: kétnaposra bővítettük. A Filmalap színvonalas kínálatából nehéz volt választanunk, végül egy kivételével olyan alkotások mellett döntöttünk, amelyeket még nem vetítettünk Csíkszeredában – közölte Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
29-én az utóbbi évek kínálatából választottak: 16 órától Zomborác Virág 2013-as filmjét, az Utóéletet láthatjuk, 18 órától a Veszetteket (r.: Goda Krisztina, 2015) vetítik, végül 20.15 órától A hentes, a kurva és a félszemű (r.: Szász János, 2017) című filmdrámáját láthatjuk – ismételten, hiszen ezt a művet a tavalyi Filmtettfeszt alkalmával már vetítették.
30-án elsőként a Moszkva tér című filmet vetítik 16 órától (r.: Török Ferenc, 2001), majd két klasszikust digitalizált változatban: 18 órától Az én XX. századom (r.: Enyedi Ildikó, 1989), 20 órától pedig a Két félidő a pokolban (r.: Fábri Zoltán, 1961) című filmeket nézheti meg a közönség.
– A kétnapos rendezvény többletet jelent számunkra a kulturális kínálat terén – jegyezte meg Ráduly Róbert Kálmán.
A jogdíj-költségeket a főkonzulátus fedezi, a polgármesteri hivatal a Csíki Mozi rendelkezésre bocsátásával járul hozzá. A teljes értékű jegyek 15 lejbe kerülnek, diákok és nyugdíjasok számára 12 lejért váltható belépő. A bilete.ro jegyértékesítő portálon máris megvásárolhatók a jegyek, akárcsak a Csíki Mozi jegypénztárában.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek