Magyar felirat és két zászló célkeresztben

Dan Tanasă Gyergyószentmiklóson provokál

241

Újabb panaszlevelet küldött a gyergyószentmiklósi városházára Dan Tanasă az általa képviselt érdekvédelmi szervezet nevében. Ezúttal a művelődési központon látható magyar feliratot, valamint a főtérre kitűzött városzászlót kifogásolja. Nagy Zoltán polgármester felháborítónak nevezte az aktivista újabb lépését.

Szemet szúrt a művelődési házon olvasható magyar felirat Fotó: Nagy Levente

Kedden érkeztek meg a Dan Tanasă által aláírt újabb beadványok a gyergyószentmiklósi városházára. Ezek egyikében a művelődési központon látható magyar feliratot kifogásolja. Az aktivista szerint az, hogy azonos nagyságú betűkkel van kiírva román és magyar nyelven az intézmény neve, azt a hamis látszatot kelti, hogy a kisebbség nyelve egyenértékű az ország hivatalos nyelvével. Szerinte a magyar feliratnak kisebb méretben a román alatt kellene megjelennie. Tanasă arra szólítja fel a helyi tanácsot és a polgármestert, hogy a jelenlegi feliratot távolítsák el 30 napon belül.
Ugyanezt kéri két zászló esetében is. Az aktivista szerint a székely zászlónak nem szabadna ott lobognia a román és uniós zászló mellett a művelődési központ előtti téren. Ugyanakkor kifogásolja a városháza előtt felhúzott városzászlót is, szerinte annak ottléte is törvénytelen.
– Megbeszéljük a tanácsosokkal az ügyet, de én biztosan nem fogom javasolni sem a felirat, sem a zászlók eltávolítását – mondta Nagy Zoltán polgármester. Hozzátette, felháborítónak, sértőnek találja az aktivista újabb beadványait. – Bíróságon fogunk harcolni azért, hogy a felirat és a zászló a helyén maradjon – fogalmazott a városvezető. Elmondta azt is, a városháza homlokzatáról korábban levették a székely zászlót, az épülettel szemben viszont közterületen elhelyeztek egy városzászlót, amely a várost szimbolizálja, s nem sért semmilyen törvényt.
Az érdekvédelmi szervezet bírósági pert megelőző panaszlevélként küldte a polgármesteri hivatalba beadványait, így arra számítanak, hogy hamarosan bírósági idézés is érkezik majd.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.