Magyar billentyűzet

76

Nem tudom, hogy más írástudók hogy vannak ezzel, de én – amióta elterjedtek, s jöttek egymás után a személyi számítógépek különböző generációi, és elméletileg bárki vehet magának és használhat ilyet – mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy a szövegszerkesztő programom anyanyelvemen hallgasson rám, és a géphez járó fontos periféria, a billentyűzet is legyen magyar kiosztású. Ezek a gépek időnként ráncfelvarrásra szorulnak, újabb és gyorsabb szoftvereket kapnak, memória- és tárhelybővítésen esnek át, mígnem aztán végérvényesen kiselejteződnek és valamelyik hulladékgyűjtő akció során eljutnak a bontóba. Soha nem dobtam ki a szemétbe csak úgy árammal működő szerkezetet, mindig megvártam a lomtalanításokat, amikor lelkes aktivisták és környezetvédők megteremtik annak az illúzióját, hogy jó helyre kerülnek, újrahasznosítják a működtetésből kivont kütyüket. Legalább megnyugszik a lelkiismeretem, és átkozottul szidom azokat, akik a kénosi kanyarban hányják el a civilizációs mocskot, belevetik a Küküllőbe, vagy nem restellik, nem unják felvinni a Madarasira, hogy találjanak egy fokozottam védett területet, ahová csak úgy lerakják, hogy a Nagy Természet vigyázzon rá, fogadja be, bontsa le. Senkinek nem szárad le a keze. Valahogy nem fog az átok. És a hatóság nem találja meg az elkövetőket. Csak néha.
Most csak a számítógépem billentyűzete mondta fel a szolgálatot. A legközelebbi munkatárs perifériája, akit nem győztem folyton püfölni. Bizonyos betűk működtek, bizonyos betűk nem. Teljesen váratlanul ért ez a meghibásodás. Úgyhogy kénytelen voltam egy újat beszerezni, mert a tartalék már olyan régi volt, hogy egyszerűen nem kompatibilis, pedig vadonatúj átalakítót szereztem hozzá. Hátha. De nem. Úgyhogy útra keltem a tömbmagyarságáról híres székely anyavárosban, hogy vegyek egy újat. Magyart. Hogy s hogy nem, végigmentem vagy tíz szaküzleten, szervizen, gépeket bontó és építő apró vállalkozásokon, de nem jártam sikerrel. Tudom, hogy hatalmas a kincstári igénytelenség. Látom, hogy a roppant agresszív és maga körül oly sokat látó és feltételező többség fittyet sem hány mostanában az ultrakonzervatív és gyepes agyú Román Tudományos Akadémiára, a helyesírásuk szabályaira. Még a nyelvvédő bíróságok sem használnak túl sok ékezetet, amikor kiközlik minket alázó és mélységesen elítélendő döntéseiket. A minisztériumok, a hivatalok, a kicsi és a nagyobb vállalatok is teljesen lazák, amikor ilyen apróságokról van szó. Szabados módon kezelik. Hígan lazák és pomgyolák. Minzja liberálisak lennének. Mert minek? Az iskolák, az intézmények is szimpla angol billentyűzetekkel dolgoznak. „A csákány koppan, és lehull nevedről az ékezet” – jut eszembe Marai Sandor Halotti beszed cimu verse. Ezzel a géppel nehezemre esik magyarul és helyesen írni. Mintha külföldön, messzi földön élnék. Holott én már nem akarok innen tartósan elmenni semerre.
Billentyűzet vonatkozásában a helyzet átmeneti. Vagy az fog történni, hogy Magyarországról hozatok megfelelőt. Vagy megvárom, amíg utaznom kell, és személyesen szerzek be egy valóban jót, magyart, hungariant, amelyre rááll a kezem. Mert nem tanultam ugyan soha gépírást, de az évek során beidegződtek a mozdulatok. Vakon írok. Amennyiben most is így próbálkozom, roppant furcsa a keletjezp par sző. Itt-ott mekkéirokl ls nagyzrészt lrtzhetetlen sziveg keletkezik… Lesnem kell a billentyűzetet, mint egy kezdő és járatlan alfabéta…
Azt mondta a városban egy derék ipse, hogy szerez nekem egyet – nem felülmatricázottat, hanem újragravírozottat – rövid határidőn belül, de az ára ezzel megduplázódik. Nem nagy pénz. Ám a jelenség annál bosszantóbb. A honi maszekvilág harmadik évtizede végén ennyire igénytelenek lennénk? Miért hozat csak angolt a kereskedő? Már a helyes nyelvhasználat pillanatában, amikor szakmámat igyekszem gyakorolni, már akkor is gyatrább a helyzetem, mint normális esetben, amikor csak úgy, magától értetődő egyfajta hátrány-többlet. Vagy megint Mr. Sandor Marai versét idézzük: „Az nem lehet, hogy annyi szív…” Maradj nyugodt. Lehet. (…) Látjátok feleim szem’tekkel, mik vagyunk? Íme, por és hamu vagyunk.” Ez a beszéd! Halotti, én drága nemzedékem. Siralmas, alant ebben a völgyben.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek