Magyar bajnokin Bartha Mózes

Ralicrossra vált a fiatal csíki pilóta

688

Egy év szünet után újra belevág az autóversenyzésbe Bartha Mózes. A csíki pilóta 2017-ben ifjúsági országos első volt a Time Attack bajnokságon, idéntől viszont ralicross-ra vált és a magyar pontvadászatban indul. A hétvégén Szlovákiában versenyzik.

Decemberben a Kakucs-kupán indult a csíki pilóta. Tesztversenynek szánták Fotó: duen.hu

Egyéves szünetet követően új szakágban és új ország pontvadászatában folytatja autósportos pályafutását Bartha Mózes. A csíki pilóta 2017-ben a hazai Time Attack bajnokságban a junior korosztályt megnyerte, tavaly viszont a tanulásé volt a főszerep, idén viszont – immár középiskolásként – szakágat váltott, és a magyar ralicross-bajnokságban indul.
Noha a tavaly keresték az alternatívákat itthon, végül mégis Magyarország mellett döntöttek. A csíki pilóta nézőként járt tavaly a hazai rali-ob-futamokra, a Bákó Ralin ismerkedett meg a magyar gyorsbeavatkozási (Rescue) csapattal, akik adtak neki néhány tippet magyarországi versenyzésre. – Ők segítettek nekem és hoztak össze Újházi Lászlóval, majd tavaly ősszel kiutaztunk Nyíregyházára. Ott kaptunk egy elfogadható ajánlatot, így kezdődött meg decemberben az együttműködés, majd rajthoz is álltam a ralicross Kakucs-kupa második fordulóján – mondta lapunknak Bartha Mózes. Újházi László – akit a szakmában csak Tyuki bának hívnak – a magyar ralicross-bajnokság egyik megreformálója, tavaly a Magyar Autósport Szövetség életműdíjjal tüntette ki.
Bartha Mózes a magyar rali­cross-bajnokság Junior-kupájában szerepel majd, a sorozatban minden pilóta Suzuki Swifttel áll rajthoz (1296 ccm, 101 LE), a kötelező biztonsági elemek használatán kívül (bukócső) minden alkatrész kizárólag szériakivitelű lehet. – Egy kiforrott sorozatról van szó, sok tehetséges fiatal pilóta vett részt az előző kiírásokban. Az első versenyre tizenegyen neveztek a kategóriában, köztük egy kolozsvári fiú is van – tette hozzá a csíki pilóta. A junior kategória indulói a versenyek ideje alatt közösen töltik szabadidejüket, együtt készülnek, szerelnek, megosztják a tapasztalataikat.
A bajnoki sorozat Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában zajlik, az első futamot a Slovakiaringen tartják mától vasárnapig. A magyar ralicross Junior-kupa egy alacsony költségvetésű szigorúan szabályozott sorozat, ahol a versenyzők fejlődése a cél, a lényeg pedig a vezetési tudáson van, nem a felhasznált technikán.
– Azért választottuk ezt a sorozatot, mert több az induló, az autók között nincs különbség, így sokkal jobban lemérhető egy pilóta fejlődése – tette hozzá Bartha Mózes.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek