Magyar a legjobb válogatott

119

Az Európai Labdarúgó Szövetség érdekes összeállítást készített az elmúlt napokban: a kontinentális szervezet megnevezte minden idők legjobb kilenc csapatát. Három spanyol, két olasz és egy-egy portugál, holland és német klubcsapat, valamint egy, a magyar válogatott szerepel a listán.

Az Aranycsapat. Máig négy világrekordot tart a legendás magyar válogatott

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a héten hozta nyilvánosságra azt a listát, amelyen a szervezet szerint minden idők legjobb kilenc labdarúgócsapata szerepel. Az UEFA által összeállított listán három spanyol, két olasz és egy-egy portugál, holland és német klubcsapat, valamint egy, a magyar válogatott szerepel. A szervezet egyébként az Aranycsapatot tette az első helyre.
A Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Zakariás József, Bozsik József– Budai II. László, Hidegkúti Nándor, Czibor Zoltán– Puskás Ferenc, Kocsis Sándor összeállítású Aranycsapat 1950 és 1956 között félszáz meccset játszott, 42 alkalommal győzött, hét döntetlen mellett pedig csak egy alkalommal kapott ki. Sajnos az egyik legfontosabb mérkőzésen, az 1954-es világbajnokság berni döntőjében Nyugat-Németország ellen nem sikerült a magyaroknak győzniük. Az Aranycsapat jelenleg is tart négy világrekordot: 91%-os a győztes mérkőzéseinek átlaga; zsinórban 73 mérkőzés, amelyen legtöbb egy gólt kaptak; legjobb támadósor egy válogatottnak: Puskás és Kocsis 159 góllal; leghosszabb győzelmi időszak: négy év és egy hónap.

A Real, kétszer
A listán egyetlen olyan klub van, amely két csapattal is szerepel. A Real Madrid 1956 és 1960 között zsinórban ötször nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a gárdának Puskás is tagja volt. A madridi királyi gárda az 1998–2002-es „galaktikusok” összeállítással is szerepel az UEFA listáján, a Casillas – Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos – Makaelele, Figo, Solari – Zidane – Raul, Morientes alkotta Real a kor legjobb klubcsapatának számított.

Egy portugál, egy olasz
A 60-as évek elején a Benfica uralta az európai klubfocit, a Guttmann Béla által edzett lisszaboniak Eusébióval a soraikban öt BEK-döntőt játszottak, kétszer nyertek is, 1960 és 1969 között pedig zsinórban nyerték a porugál pontvadászatot.
Szintén a 60-as években viszont volt egy olasz csapat is, amely jelentős sikereket ért el hazai és nemzetközi porondon egyaránt. A „nagy Inter” Helenio Herrera által lett naggyá, aki nemcsak az olasz, hanem a nemzetközi focit is megreformálta. Az 1964 és a rákövetkező évben BEK-et és Interkontinentális-kupát nyertek a milánóiak, az 1961/1962-es és az 1966/1967-es idényben pedig úgy zárták meccseiket, hogy egynél több gólt nem kaptak, sőt az 1962/1963-as szezonban összesen húsz gólt kapott a gárda.

Cruyff és Kovács Ajaxa
Az 1970-es évek elejét az Ajax uralta. Az amszterdamiak Johan Cruyff vezényletével 1971 és 1973 között három BEK-et nyertek Kovács Istvánnal a kispadon. Ez a csapat volt az első, amely a 4–3–3-as felállású „totális focinak” is nevezett szisztémát a legeredményesebben játszotta. A hollandoktól a Bayern München vette át a stafétát. A Franz Beckenbauer, Gerd Muller és Sepp Maier trió által fémjelzett müncheniek 1973 és 1976 között zsinórban három BEK-et nyerte.

A holland légiós Milan
Az AC Milan 1986-ban – amikor a Bukaresti Steaua első kelet-európai csapatként hódította el a BEK-et – a mélyponton volt, a csapatot ekkor vásárolta meg Silvio Berlusconi. Egy évvel később Arrigo Sacchi lett a milánóiak edzője, ő pedig azzal kezdte a csapatépítést, hogy az olasz maga mellé három hollandot igazolt. Frank Rijkaard, Marco van Basten és Ruud Gullit olyan sztárokkal alkotott csapatot, mind Tassotti, Costacurta, Baresi, Maldini, Ancelotti. Kétszer nyertek BEK-et, 1989-ben a Steaua ellen diadalmaskodtak a döntőben.

Galaktikusok és földönkívüliek
A listán második spanyolországi klubként az FC Barcelona szerepel. A katalánokat 2008 és 2012 között „földönkívülieknek” becézte a szaksajtó, a csapatot Pep Guardiola edzette és ő találta ki a „tiki-taka” játékstílust. A Valdes – Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal – Yaya Toure, Xavi, Iniesta – Messi, Henry, Eto’o összeállítású Barca négy év alatt 19 kupa- és bajnoki kiírásban indult, ebből 14 alkalommal a trófeát is elhódították. 2009-ben és 2011-ben a Bajnokok Ligáját is megnyerte a csapat, a Guardiola-éra a csapat történetének legsikeresebb időszaka.
Noha nem erősségük alapján, hanem történelmi kronológiai sorrendben állította össze az UEFA a listát, Puskás Ferenc érdemeit kiemelik, az összeállításban a magyar focis az egyetlen, aki a kor két, úgynevezett legjobb csapatában is játszott. Azt is megjegyzik: a kor legszebb fociját az Aranycsapat játszotta.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.