Magvető tábor

155

„Magyarnak lenni jó, magvető tábor szórványban élő diákoknak” címmel zajlik a héten Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban a Gyulafehérvári Caritas Hargita Megyei Családsegítő Szol­gálata által szervezett tábor

Július 2–6. között, naponta reggel 9-től du. 3 óráig 20 hátrányos helyzetű elemi iskolás gyimesi csángó gyereknek szervez a Bethlen Gábor Alap támogatásával foglakozást a Gyulafehérvári Caritas Hargita Megyei Családsegítő Szolgálata. A táborozók között vannak lelki vagy testi bántalmazás veszélyeztetettjei is. A táborozókat a szociális szempontból hátrányos helyzetű, III–V. osztályos gyermekek közül választották ki, többnyire olyan helyről, ahol más karitatív szervezet nincs jelen. A szervezők szerint a kiválasztott 20 gyermek olyan környezetben él, ahol lelki vagy testi bántalmazás veszélyeztetettjei (beleértve a szülői elhanyagolást, az iskolában történő kirekesztést), illetve a magyar identitás kialakulása és megszilárdítása megpróbáltatásnak van kitéve az adott régió etnikai és politikai sajátosságai végett. Mindemellett kevés lehetőségük van megtapasztalni az egészséges lelki fejlődést elősegítő élményeket a szociális hátterük miatt. A tábor alatt a gyermekek megismerik a társadalmi együttlét szabályait is, azt, hogy különböző közösségekben milyen normák elfogadottak, milyen viselkedésformákkal tudnak egészséges kapcsolatokat kialakítani és fenntartani. A program ugyanakkor a magyarságtudat erősítésére és az iskolai bántalmazás megelőzésére fókuszál, a szervezők célja élménypedagógiai módszerekkel elérni, hogy a bántalmazás különböző formáit felismerjék, törekedjenek megelőzni azt, vagy elkerülni az erőszakot generáló helyzeteket, de ha mégis az áldozat, bántalmazó vagy tanú szerepébe kerülnek, akkor tudjanak adekvát módon reagálni a helyzetre.
A program minden napja sajátos nevet visel, így például a hétfői nap az ismerkedésről, együttműködésről, a csapatszellem erősítéséről, valamint az értékszerződés alkotásáról szólt; kedden a szerepeket ismertették: bántalmazó, bántalmazott, tanú; szerda az érzelmek napja volt, s célul tűzték ki, hogy a diákok tudják felismerni, megfogalmazni, ami bennük zajlik, néven nevezve azt az érzést, állapotot. Ma van az energiamoduláció napja, ahol szerepjátékokkal lehetséges módszereket ismertetnek meg az erőszakmegelőzésre, a holnapi zárónap pedig a szintézisé és levezetésé.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.