Magbörze: a kistermelők tavaszi találkozója

93

Idén hatodik alkalommal találkoznak azok a gyergyói-me­dencei kistermelők, akik a hagyományos magok, palántok és gyökerek ültetésében látják a jó termés egyik fő zálogát. A Magbörzén ugyanakkor hasznos előadások, beszélgetések alkalmával lehet bővíteni a kiskertek gondozásának ismereteit.

Egyre népszerűbb a börze a kertészetet kedvelők körében                                                      Fotó: Lázár Hajnal

Immár hagyományosan március elején tartják az év első találkozóját a gyergyói kiskertesek: a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Karancsi Sándor-termében cserebere, előadások és beszélgetések keretében készülnek a magvetés, palántázás időszakára.
Az eddigi gyakorlat szerint a szervezők hagyományos, a vidékre jellemző magokat és más szaporítóanyagokat várnak a börzére, amelyeket a termelők jó szívvel ajánlanak fel másoknak, egy rövid időre megfeledkezve a pénzről, a cserebere rendszerét helyezve előtérbe. A találkozó jó alkalom arra is, hogy a jelenlévők megosszák egymással tapasztalataikat, valamint szakértők segítségével szerezzenek új ismereteket a növénytermesztés és a növényvédelem területén.
Még januárban kezdeményeztünk egy szavazást a kiskerteseket tömörítő csoportban, hogy felmérjük az igényeket, milyen témák köré csoportosítsuk az előadásokat. Ennek alapján döntöttünk amellett, hogy A növények társítása a veteményeskertben témakörrel foglalkozunk elsőként: Ferencz Lehel kertészmérnök fog ismertetőt tartani. Emellett Bara István termelő Összhangban élni a talajjal, vizeinkkel erdőn-mezőn, kertjeinkben című előadása ugyancsak fontos és hasznos tudnivalókkal gazdagít – tudtuk meg Bara Edittől, a Magbörze szervezőjétől.
A március 7-én, szombaton délután tartandó találkozóra várnak minden gyakorló termelőt vagy kertészkedés iránt érdeklődőt, aki fontosnak tartja a kezeletlen, házi zöldség, gyümölcs, fűszernövény vagy virágmag ültetését, megismerkedne ezek gondozási módjaival.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek