Magával néz szembe a Figura

Színház a színházról

43

Korábbi műhelymunkát köve­tően fogalmazódott meg a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház következő előadásának gondolata, amely a társulat gyökereihez, a kísérleti színház fogalmához kapcsolódik. A Füst, avagy a színház elfoglalása című darab közös produkció a budapesti Artus Kortárs Művészeti Stúdióval, bemutatóját pedig február 16-án, szombaton tartják Gyergyószentmiklóson.

Sajtótájékoztató az előadásról. Újabb bemutató közeleg Fotó: Kertész László

Színházi előadás a színházról – fogalmaztak az alkotók a pénteki sajtótájékoztatón, mondván, olyan önvizsgálatról szól az előadás, amelynek középpontjában a közönség áll. Mint részletezték, olyan kérdéseket boncolgat a produkció, hogy mi történik, ha eltűnik az általunk megszokott színház, a színpad és a nézőtér pedig összemosódik. Hudi László rendező rámutatott, nem klasszikus értelemben vett előadásra kell gondolni, hanem tudományos művet, színháztudománnyal foglalkozó alkotást láthat majd a közönség.
– A magunkkal való szembenézés képezi az egésznek az alapját – fogalmazott Hudi, hozzátéve: ezúttal nem irodalmi mű, hanem a saját magunk létezése képezi a kiindulópontot.
A Figura igazgatója, Albu István kifejtette: rendhagyó, legalábbis semmiképp nem megszokott próbafolyamat áll a társulat mögött, hisz eközben formálódott az előadás, ugyanakkor többek között a díszlet is a próbák során alakult ki.
A színészek is egyetértettek abban, hogy nem az általuk megszokott próbákról beszélünk, pozitívumként pedig a kreativitást emelték ki.
– Társulatpróbáló előadás, mert mindenkinek meg kell küzdenie a maga igazáért, ugyanakkor azt hiszem időközönként nem árt egy ilyen, mert nem hiszem, hogy nap mint nap gondolkodnánk hasonló kérdéseken – mondta Kolozsi Borsos Gábor színművész. Hozzátette: folyamatosan előadásokat hoznak létre, de igazából keveset beszélnek magáról a színházról.
Hasonlóképpen vélekedik Moșu Norbert László is.
– Nem arról van szó, hogy van egy szerep, annak pedig egy útja, amelyet bejár. Itt a kreativitás a lényeg – fogalmazott.
A Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagytermi stú­dió­előadás bemutatóját február 16-án, szombaton tartják 19 órától, de egy nappal később, majd március 2-án is megtekintheti a nagyérdemű.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek