Magasabb díjak, de kevesebb szemét

Hulladékgazdálkodás több felelősséggel

281

Jócskán drágul január 1-jétől a hulladékkezelési díj, de aki felelősségteljesen, szelektíven gyűjt, annak talán nem jelent majd nagy érvágást. A szelektíven gyűjtött újrahasznosítható, valamint a lebomló hulladékért nem kell majd fizetniük a háztartásoknak, a szemetet pedig mennyiség alapján fizetik meg a lakók. A cél a minél kevesebb háztartási szemét felhalmozása, de hátulütők is vannak.

Csíkszereda Városi Tanácsa a legutóbbi, múlt pénteki tanácsülésén – három tartózkodással – elfogadta a Szőke Domokos alpolgármester által előterjesztett hulladékkezelési „csomagot”, amely az uniós előírások szellemében a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzi a lakókat. Ebben a „csomagban” a szolgáltatási díjak is szerepelnek, továbbá bővíti a rendelkezésre álló kukák méret szerinti kínálatát.

Amennyit szemetelsz, annyit fizetsz
A dokumentum szerint a jelenleg is használt 120 és 240 literes kukák mellett 50, 80 és 150 literest is elérhetővé tesznek.
– Ha az adott háztartás nem termel annyi szemetet, hogy megtöltsön vele egy 120 literes kukát, akkor legyen lehetőség arra, hogy 80-asra, netán 50-esre cserélje! Ne pedig a szolgáltató mondja meg, hogy a háztartásban élő személyek száma szerint mekkora kukára kell fizetnie – közölte Szőke Domokos.
A pluszban termelt szemetet 200 literes műanyag zsákban gyűjthetik a háztartások, ezért a zsákért pedig külön fizetni kell. Az alpolgármester ezt az új rendszert kizárólagos jelleggel vezette volna be már év elejétől, az Eco-Csík térségi hulladékgazdálodóval folytatott egyeztetések során azonban komprimusszumos megoldás született: 2019 első félévében párhuzamosan működik a megszokott és az új rendszer is.

Emelkednek a díjak
Január 1-jétől magánszemélyek esetében az 50 literes kukát igénylőknek havonta 10,50 lej lesz a számlájuk. Ebbe csakis háztartási szemetet érdemes gyűjteniük, az újrahasznosíthatót a szolgáltatótól kapott zsákokba célszerű gyűjteni, mert ezt díjmentesen elviszi a szolgáltató. A lebomló, zöld hulladékot ugyanakkor komposztálni érdemes, indokolt időszakokban azonban – mint erre ősszel már volt példa – ezt is térítésmentesen viszi el az Eco-Csík. A többi kukaméret és a szolgáltatási díj a következőképpen alakul: 80 l-es kuka – 21 lej; 120 l-es kuka – 31,50 lej (ez egyébként az eddigi 31,78-hoz képest alacsonyabb); 150 l-es kuka – 42 lej; 240 l-es kuka – 68 lej (39,56 lejről dárgul ennyire). A 200 literes „pótzsák” 57 lejbe kerül, holott korábban 4,60 lej volt. A jogi személyek az eddigi 80,55 lej helyett 105 lejt fizetnek a szemét köbméteréért.
Ezek egyébként – szintén Szőke Domokos javaslatára – (többnyire felfelé) kerekített értékek. A kerekítésnek voltak ugyan ellenzői, de a módosítás így is átment.

Hátulütők
Pál Tamást, a térségi szolgáltató ügyvezetőjét SMS-ben értük el az ünnepek alatt, így részletekbe menően nem tudtuk meg azt sem, hogy meglátásai szerint melyek a hátulütők. A kompromisszumos féléves vegyes rendszer ugyanis arra utal, hogy Szőke Domokos és a cégvezetés között véleménykülönbségek vannak – ezt maga az alpolgármester sem titkolta a tanácsülésen. Pál Tamás válaszában megírta: „A röviden bemutatott rendszerek bevezetéséről, működtetéséről vannak vitáink, de a célunk ugyanaz.”
Két darab 50 l-es kuka térfogata 100 liter, mégis ugyanannyiba kerül a díja, mint egyetlen 80 literesé – hogy ebből lehetnek-e jó vagy akár rosszindulatú szomszédi „ügyködések”, azt nem tudtuk meg. Fülöp Árpád Zoltán tanácsos viszont megjegyezte: az Eco-Csíknak az autófutás és a bérleti költségek a mennyiségtől függetlenek, tehát ha kiderül, hogy a mennyiség alapján beszedett díjak nem fedeznék a szükséges költségeket, akkor hosszú távon további drágítással lehet számolni.
Az új rendszer továbbá nem különbözteti meg a lakóházakat a hétvégi házaktól. A legnagyobb kérdés azonban, hogy nem ösztönzi-e arra a háztartásokat, hogy minél kisebb kukát igényeljenek, a pluszszemetet pedig a patakmederbe, erdőbe szállítsák.
Szőke Domokos ezt nem tartja kizártnak, de bízik benne, hogy nem harapódzik el a jelenség. Ugyanezt gondolja Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, az Eco-Csíkot a szolgáltatással megbízó térségi fejlesztési társulás elnöke is.
– Ez a fajta feleltőlenség most is megvan, de szerencsére már nem olyan mértékben, mint évekkel ezelőtt. Most viszont áttérünk a mennyiség alapú fizetésekre, és fennállhat a veszélye, hogy valóban a patakmederben vagy az erdőben köt ki nagyobb arányú szemét. Az emberek nevelik egymást ilyen téren is, nekünk pedig lépnünk kell, mert a szelektív gyűjtés felé tart a világ. Sajnos mi még nem tudjuk tartani a lépést Európával: a 15 százalékot többé-kevésbé tudjuk újrahasznosítani, ennél sokkal többet viszont egyelőre nem – fejtette ki Gergely András.
Vidéken egyébként – mivel kevesebbszer szállítanak el szemetet – arányosan kevesebbe kerül a hulladékkezelés.

A tömbházlakóknak is kapaszkodniuk kell

A városi tömbházlakóknak is érdemes lesz jobban odafigyelniük a hulladékgyűjtésre: a szelektív hulladékot ingyen elviszi a szolgáltató a lakónegyedi hulladékszigetről, a háztartási hulladékot viszont köbméterarányosan kiszámlázzák a lakószövetségeknek, a lakószövetségek pedig elosztják az összeget a lakrészek között. Így a tömbházlakók nemcsak magukért, hanem a lakóközösségért is szelektíven gyűjtenek januártól.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek