Magas széken (a) Borszék

A gazdasági élet 2019-es esztendei sikerkönyvéből

34

A múlt esztendei pénzügyi jelentések benyújtása határidejének elteltével egyre több olyan számadat vált/válik elérhetővé, amelyek révén képet adhatunk a hazai gazdasági tevékenység eredményeiről, módunkban állhat ilyen-olyan ismérvek függvényében toplistákat összeállítani, értékelni és elemezni egyik vagy másik megye, illetve régió, sőt egy-egy cég mérlegadatait is.

Az ország nagyvállalatai gazdasági és pénzügyi mutatóinak 2018-as esztendei szintjeit szemrevételezve az is kiderülhetett, hogy van egy olyan megyénkben bejegyzett cég, amely okkal kerülhet bele a 2018-as esztendő sikerkönyvébe, s amely az adott ágazat toplistáját is vezeti. A borszéki székhelyű Romaqua Group Rt.-ről van szó. Annak éves mérlegadataiból az derül ki, hogy 2018-at rekordértékű nyereséggel zárta, az 96,4 millió lej volt, 34%-kal több, mint a megelőző esztendei. Az üzleti forgalom esetében 13%-os bővülés következett be, annak értéke abszolút számban kifejezve 823 millió lej volt.

A trend kedvező
Érdemes pillantást vetni a Romaqua Group Rt. gazdasági-pénzügyi mutatószámainak alakulására az elmúlt 9 év során. A pénzügyminisztériumtól származó adatok szerint 2010-ben az üzleti forgalom 546 millió lej volt, s az 2011-ben 542 millióra csökkent, majd 2012-ben felkúszott 601 millió lejre, ezt követően viszont visszaesés következett be, 2013-ban az üzleti forgalom értéke 588 millió lej lévén, majd 2014-ben 561 millió lej. Azt követően viszont egyértelműen kedvezővé és iramossá vált a tendencia: 2015-ben elérte a 632 millió lejt, majd 2016-ban a 693 millió lejt, 2017-ben a 725 millió lejt, a tavaly pedig a 823 millió lejt. A nyereség tekintetében is nagyvonalakban hasonló tendencia mutatkozott: 2010-ben a részvénytársaság nettó profitjának az értéke 17,2 millió lej volt, ezt követően 2011-ben negatív előjellel zárult a mérleg, 11,1 millió lejes veszteséggel, majd 2012-ben 1,1 millió lejessel. 2013-tól a tiszta nyereség viszont évről évre iramosan növekedett, a 2013-as évi 1,4 millió lejről 11,5 millió lejre 2014-ben, majd 46,5 millió lejre 2015-ben, 2016-ban megugorva 74,8 millió lejre, 2017-ben ugyan bekövetkezett némi megtorpanás, amikor is a tiszta nyereség 71 millió lej volt, majd a tavaly megszületett a rekordot jelentő 96,4 millió lej értékű tiszta nyereség. A nyereség tekintetében a megelőző esztendők során bekövetkezett zsugorodásnak megvoltak a maguk objektív okai, mindenekelőtt az, hogy jelentős beruházásokra került sor, ám az ilyen jellegű ténykedés nem ért véget, jelenleg is folyamatban van egy 30-40 millió eurós beruházási program, amely egyrészt egyes gyáregységek renoválását, felújítását célozta meg, valamint egy új gyáregység fejlesztését a Prahova megyei Azugán. Tulajdonképpen ott Azugán egy új üdítőipari gyáregység létesül, s ez a beruházás azért vált indokolttá, mert a hasonló arcélű, Bușteni-ben található üdítőgyáruk kapacitása végesnek bizonyult.

Széles skálán
A Romaqua Group Rt. a hazai ásványvíz-palackozás és -forgalmazás piacvezetője, s nem a tegnap, tegnapelőtt óta. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a borszéki ásványvíz meghatározó szerepet játszik a cég tevékenységében, de arról sem lehet megfeledkezni, hogy üzemeltetnek egy másik ásványvíztöltödét a szomszédos Maros megyében található Gödemesterházán. (A Stânceni márkanéven forgalmazott természetes ásványvízről van szó.) Az utóbbi negyed évszázad során az italipar másabb szegmenseire is kiterjedt a részvénytársaság tevékenysége. Amint már említettük, Bușteni-ben Guisto márkanéven állítanak elő különböző üdítőitalokat, valamint ott palackozzák az Aquatique márkanevű szénsavmentes ásványvizet. A Fehér megyei szászsebes-lámkeréki sörgyárban „főzik” többek között az Albacher, Dorfer, Murhbacher, Albacher Radler márkanevű sörféleségeket. A sör kapcsán utalhatunk arra, hogy félhivatalos értesülések szerint a Romaqua Group Rt. piaci részesedése 6,7% körül van. Bukarestben a részvénytársaságnak egy PET-üzeme van. Visszatérve az üdítőitalokra megemlítendő az is, hogy Borszéken is palackoznak kis kiszerelésben.
A főbb gazdasági mutatók alakulásából arra lehet következtetni, hogy a részvénytársaság tevékenysége kedvező irányba mutatott az elmúlt 9 esztendő során, s azon belül különösképpen 2014-től errefelé. Ha szem előtt tartjuk azt a tényállást, miszerint az alkalmazottak száma tekintetében nem következett be lényegi változás (az 2010-ben 1963 főt számolt, 2018-ban pedig 1983-at), akkor egyértelműnek tűnik, hogy az üzleti forgalom iramos növekedésében döntő szerepe volt a termelékenység fokozódásának.

(Ásvány)vízfogyasztás

A Palackozott Vizek Európai Föderációja (EFBW) szerint Romániában az egy lakosra jutó éves palackozott vízfogyasztás 90,2 liter, míg az 2015-ben 72 liter volt. Olaszországban viszont az egy főre jutó éves fogyasztás 188,1 liter, Bulgáriában 80 liter, Horvátországban 73 liter, míg Finnországban 14,3 liter, Svédországban pedig alig 10 liter. A napi átlagos csapvízfogyasztás viszont Romániában csak 74 liter, míg Olaszországban 243 liter, Bulgáriában 191 liter és Horvátországban 182 liter. (A szóban forgó vízmennyiség egy háztartás által naponta felhasznált vízre vonatkozik, nem csupán az ivóvízre.) Általában azokban az országokban nagyobb a csapvízfogyasztás, ahol alacsonyabb a palackozott ásványvízfogyasztás. (Például Finnországban az egy főre jutó éves ásványvízfogyasztás csak 14,3 liter, míg a napi csapvízfogyasztás 117 liter, közel kétszerese a romániainak.) Egyébként az európai napi átlag 120 liter csapvíz. Az Európai Bizottság illetékesei szerint a jobb minőségű ivóvíz biztosítása révén 17%-kal lehetne csökkenteni uniós viszonylatban a palackozott vízfogyasztást, ilyenképpen pedig alá lehetne szorítani a szén-dioxid-kibocsátás és a műanyag hulladékok mennyiségét.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek