Madéfalva díszpolgára lett Györfi Erzsébet

Volt rá forrás, éltek vele

53

Nemcsak korszerű kultúrotthont, hanem díszpolgárt is avattak tegnap Madéfalván. A X. Nemzetközi Hagymafesztivál rangos mozzanataként félmillió euróból felújított, modern berendezésekkel felszerelt közösségi házat adtak át, és az itt megejtett dísztanácsülésen Györfi Erzsébet népdalénekes is átvehette a számára „legkülönlegesebb” díjat.

Nem volt rossz állapotban, de jobbat akartak. Igényes közösség fotó: Kovács Hont Imre

Madéfalva kultúrotthona a 2000-es években három kisebb korszerűsítésen is átesett már, tavaly azonban minden eddiginél nagyobb léptékű felújítást kezdtek el 500 ezer eurós EU-s finanszírozásból.
– Sokan kérdezték, miért kell egy viszonylag jó állapotban levő épületet felújítani. Egyrészt azért, mert volt rá európai támogatás, másrészt azért, mert az itt működő tevékenységek megérdemlik. A művelődési otthon olyan, mintha a település arca lenne: ha a járókelő látja, hogy jól néz ki, akkor azt is tudja, hogy itt jelentős kulturális élet zajlik – fogalmazott Csibi József polgármester.
Korodi Attila parlamenti képviselő és Borboly Csaba megyeitanács-elnök a madéfalviak elszántságát méltatta: előbbi azért, mert példamutatóan élnek a finanszírozási lehetőségekkel, utóbbi pedig a hitet, az intézmények összefogását emelte ki.
A kultúrotthonnak látványos homlokzata, újrameszelt és új bútorokkal felszerelt termei, mosdói, öltözője lett, modern fény- és hangtechnikai eszközökkel szerelték fel – így már rangos színtársulatok is felléphetnek színpadán.
Bartalus Zoltán plébános a megszentelés előtt arra kérte a közösséget, hogy helyesen és közösen használják az épületet.
Az avatást követően a helyi tanács díszpolgári címet adományozott a falu szülöttének, Györfi Erzsébet népdalénekesnek, aki a Kárpát-medence minden szegletében öregbíti Madéfalva hírét.
– A jósors úgy adta, hogy számos díjat vehettem át, de mind közül ez a legkülönlegesebb, mert saját falustársaimtól kapom – fogalmazott a népdalénekes.
A felújított madélfalvi kultúr­otthon a hét következő napjainak mindegyikén kulturális rendezvény helyszíne lesz.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek