Madáretetés mínusz fokon

61

Mintegy 200 tőkés réce telel a Nagy-Küküllő székelyudvarhelyi szakaszán, és megjelentek a kárókatonák is. A befagyott folyó viszont megnehezíti a madarak életét, az állatbarátok ezért rendszeresen táplálékot szórnak ki számukra. A madáretetőket is ellátják napraforgómaggal, érdemes kimenni a városi parkba, mert nagyon sok érdekes madárfaj figyelhető meg ebben az időszakban.

Lékhorgász madarak. Sokan vannak, kevés a táplálék

A Nagy-Küküllő gyorsabb folyású részein, a nyílt vizeknél akár 30-40 egyedből is álló madárkolóniákat lehet megfigyelni. A jégen álldogáló vagy éppen úszkáló szárnyasokat szívesen etetik gyerekek, felnőttek egyaránt, a városi strand közelében található gyalogoshíd már-már igazi madármegfigyelő hellyé vált az utóbbi napokban.
A madarak nagy része tőkés réce, de néhány kárókatona is itt telel, dr. Szabó József ornitológus, az Otus Egyesület vezetője tegnap hetet számolt. A récék növényevők, többnyire algát keresnek a víz alatt, a kárókatonák pedig hallal táplálkoznak, de a folyót borító jégpáncél elzárja előlük a szokásos táplálékot, ezért gyűlnek össze a nyílt víztükrök közelében. Székelyudvarhelyi civilek, állatbarátok nagy mennyiségben szórtak ki a récéknek magokat, gabonát, hogy átvészelhessék a fagyos időszakot. Szabó József elmondása szerint a kárókatonákat is „megkínálták” fagyasztott hallal, de nem fogadták el. Rajtuk tehát nem lehet segíteni, hacsak az idő meg nem enyhül hamarosan.
– Érdekes, hogy pár éve telente mifelénk is feltűnik ez a faj, amely egyébként északon, és főleg tengerek, óceánok mellett fészkel. Ahol viszont egyre kevesebb a hal, így már Romániában is több helyen, többek között a Duna-deltában is fészket rak. A tartós nagy hidegben befagytak a nagyobb, lassúbb folyású folyóvizek, a gyorsabb folyású Küküllőn azonban maradnak jégmentes részek, ezért jelennek meg itt nálunk ezek a madarak – magyarázza az ornitológus. A Küküllőnél megfigyelt példányok nem gyűrűzöttek, így nem lehet megállapítani, hogy honnan származnak.
A városban több helyen is madáretetőket helyeztek ki a természetvédők, amelyeket rendszeresen fel is töltenek táplálékkal, vasárnap például az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport (UTCA) tagjai járták végig a helyszíneket. A madarak úgymond meghálálják a törődést, hiszen a nagy hidegben feltűnően magas példányszámban jelennek meg az etetők környékén. – Több cinkefaj, fenyőpintyek, süvöltők, erdei pintyek, csuszka, harkály, zöldike is megfigyelhető ilyenkor – sorolta dr. Szabó József, aki felhívta a figyelmet, hogy tollas barátainkat napraforgómaggal érdemes etetni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.