Ma van a dohánymentes világnap

Összefüggés – cigarettázás és szív-érrendszeri megbetegedések

90

Minden év május 31-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei a dohányzásmentes világnappal felhívják a figyelmet a dohányzás okozta egészségügyi kockázatokra és szorgalmazzák a dohánytermékek forgalmazásának visszaszorítását – közölte a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság.

A2018-as év témája a dohányzás és szívbetegségek közötti összefüggés, jelmondata: A dohányzás tönkreteszi a szívet – válasszon: egészség vagy dohányzás.
Az idei kampány célja tehát felhívni a figyelmet a dohányzás és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésekre. Tudatosítanák az emberekben a dohányzás, valamint a passzív dohányzás szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatásait.
Világszerte ismert tény, hogy a dohányzásnak súlyos egészségkárosító hatása van. Ez az egyik vezető megelőzhető halálok a világon. A szív- és érrendszeri megbetegedések több ember haláláért felelősek világszerte, mint bármilyen más halálok. Az elhalálozások körülbelül 12 százalékáért a dohányzás és a passzív dohányzás a felelős. A dohánytermékek élvezete az egyik leggyakoribb okozója a szív- és érrendszeri betegségeknek más kockázati tényezőkkel halmozódva (magas vérnyomás, öröklött hajlam, elhízás stb.).
A globális „dohányzásjárvány” több mint 7 millió ember halálát jelenti évente, amelyből majdnem 900 ezer nemdohányzó, akik mások dohányfüstjének esnek áldozatául. A több mint 1 milliárd dohányzó közel 80 százaléka alacsony vagy közepesen fejlett országokban él, ahol a dohányzással összefüggő megbetegedések és elhalálozások terhe a legsúlyosabb az amúgy is hiányos egészségkultúra miatt.
Ha folytatódik a tendencia, akkor a becslések szerint ebben az évszázadban a dohányzás körülbelül egymilliárd ember halálát fogja okozni.
A dohányzás és a dohánytermékek káros hatásainak ismerete ellenére sokan nem veszik tudomásul, hogy a dohányzás az egyik fő okozója a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Hangsúlyt kell fektetni a társadalmi megelőzésre, hogy minél kevesebb fiatal szokjon rá. Ezt elsősorban egészségneveléssel és példamutatással érhetjük el.
A dohányzás visszaszorítására a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény által előírt intézkedései értelmében fontos az emberek védelme a dohányfüsttől, dohányzásmentes közösségi helyek, munkahelyek és tömegközlekedés kialakításával. Romániában 2016-ban lépett érvénybe az a jogszabály, amelynek értelmében tilos a dohányzás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön és játszótéren. Ezeknek jótékony hatásai máris kimutatható javulást eredményeztek a dohányzással összefüggő népegészségügyi statisztikákban – olvasható az egészségügyi igazgatóság közleményében.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.