2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Ma ünneplik a fotográfia napját

Filmbemutatóval, állandó tárlatuk bővítésével és a száz évvel ezelőtt készült háromdimenziós fényképek bemutatásával jelentkezik ma délután 6 órakor a Magyar Fotográfia Napja előtt tisztelegve a székelyudvarhelyi Kováts fotósdinasztia.

Emlékképek, akár 3D-ben. Végre az udvarhelyiek is láthatják a sztereofotókat Fotó: Kováts Fényképészet
Emlékképek, akár 3D-ben. Végre az udvarhelyiek is láthatják a sztereofotókat Fotó: Kováts Fényképészet

[dropcap]B[/dropcap]ár a Magyar Fotográfia Napja csak augusztus 29-én lesz, a Kováts fotósdinasztia által szervezett, ehhez kapcsolódó eseményekre már ma 18 órai kezdettel sor kerül, az adott időpontban ugyanis a marosvásárhelyi magyarságért szervezett ötnapos Vásárhelyi Forgatagban megnyíló tárlatukon vesznek részt a Kováts család tagjai.
Ami a mai eseményeket illeti, bővül a Kossuth utcai fényképészet udvarán található állandó tárlat, igaz, csak két képpel – a székelyudvarhelyi önkormányzattól nyert pályázati pénzből ennyire futotta. De nem akármilyen fotókról van szó: az egyik a Székelyudvarhelyi Kereskedő Társulat fennállásának 100. évfordulója alkalmából 1932-ben készített csoportkép, rajta a város számos híres kereskedőjével, a másik pedig Székelyudvarhely művelődéstörténetének leghosszabb életű, jelenleg is működő művelődési-művészeti közössége, a Székely Dalegylet 70 éves fennállásának tablója, mely 1938-ban készült.
Szintén ma délután mutatják be a székelyudvarhelyi Fecső Zoltán rendezésében készült Történelem fekete-fehérben című 25 perces dokumentumfilmet, amely a Kováts családról szól, ismertetve a fotósdinasztia 100 évét, betekintést nyújt a múltba, de előrevetíti a jövőt is, hisz a fotósdinasztia nemrég született, legújabb tagja is látható benne – tudtuk meg Kováts Szidóniától.
Továbbá Székelyudvarhelyen premiernek és igazi különlegességnek számít a 12 darab 3D-s térhatású (anaglif) fényképek bemutatása, melyeket a legfiatalabb fotós, ifj. Kováts Árpád dédapja készített az első világháborúban. Ezek tavaly kerültek elő a mintegy 80 ezer negatívot tartalmazó Kováts fotóarchívumból, és csak az év végére tudtak elkészülni a nagyközönség számára tervezett kinagyított másolatai.
A ma délutáni eseményre mindenképpen érdemes elmenni, ugyanis az évszázados szte­reoképek csak ezen az egy napon lesznek megtekinthetők, holnap már – az első világégésről szóló 50 darabos fotótárlattal együtt – Marosvásárhely felé veszik útjukat.

Szász Csaba

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb