Ma tárgyalja a szenátus a Székelyföld autonómiastatútumát

A képviselőház hallgatólagosan elfogadta a tervezetet

169

Mára tűzte napirendjére a Székelyföld autonómiastatútumának vitáját a parlament felsőháza, a szenátus, miután a képviselőház kedden hallgatólagosan elfogadta a tervezetet. A román pártok a tervezet elutasítása mellett foglaltak állást, ugyanakkor egymást vádolják, hogy túlzott engedményeket tesznek az RMDSZ-nek. Az államfő szerint „a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak”. Kelemen Hunor bocsánatkérésre szólította fel Iohannist „hisztérikus” és a magyarok ellen uszító kijelentésért.

Marcel Ciolacu Fotó: Facebook

 

A parlament alsóháza hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét – adta hírül kedden a törvénytervezetet kidolgozó Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Az SZNT Románia alkotmánya 75. cikkelyének a második bekezdését idézte, amely értelmében a törvénytervezetekről a parlament előszörmegkeresett háza 45 napon belül dönt. A határidő átlépése esetén a törvény az illető ház által elfogadottnak számít, és átkerül a parlament másik házához. Itt már nincsen határidő szabva az elfogadásra vagy elutasításra.

A parlament honlapján az jelenik meg, hogy a tervezetet április 23-án fogadta el a képviselőház, és az immár a szenátus asztalán van. Korábban a törvénytervezeteket jogtechnikai szempontok, valamint gazdasági és szociális szempontok alapján vizsgáló Törévnyhozási Tanács, valamint Gazdasági és Szociális Tanács is negatívan véleményezte. A tervezet negatív véleményezést kapott a kormánytól, a közigazgatási és területrendezési bizottságtól, valamint az emberi jogi, egyházi és kisebbségi bizottságtól is.

Az SZNT szerint, hogy a Képviselőház a rendkívüli állapot miatt nem tudta tartani a 45 napos határidőt, de úgy vélte, a fejlemény ismét bizonyítja, hogy érdemes ismételten is benyújtani a Székelyföld autonóm státusát meghatározó törvénytervezetet. A tanács megelégedéssel vette tudomásul, hogy a képviselőház szakbizottságaiban kulturált vita folyt a tervezetről, mi több néhány képviselő a tervezet mellett foglalt állást, illetve tartózkodott. Az SZNT ugyanakkor köszönetet mondott a két beterjesztőnek: Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselőnek.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának vezetője, Florin Roman szerint a tervezetnek a képviselőház általi hallgatólagos elfogadása a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közötti politikai alku eredménye. A liberális politikus szerint a „mérgező” PSD többséget terheli a felelősség a tervezet elfogadásáért, ugyanis kihasználta húsvéti időszakot a parlament csökkentett tevékenységét ahhoz, hogy elkerülje a tervezet vitáját és a róla való szavazást. Ugyanakkor hazugsággal vádolja Marcel Ciolacu PSD-s házelnököt.

Ciolacu a maga rendjén bejelentette, hogy pártja nem támogatja a tervezetet és szavazatával elutasítja a felsőházban. Ugyanakkor nem mulasztotta el a PNL-t hibáztatni a történtekért, mondván, hogy a PSD a bizottsági vitákban elutasította a tervezetet, de „a PNL vezette közigazgatási bizottságnak három hétre volt szüksége ahhoz, hogy megfogalmazza álláspontját”, illetve, hogy a ház állandó bizottsága átiratba figyelmeztette a bizottság tagjait arra, hogy lejár a véleményezési határidő, így hallgatólagosan elfogadottnak minősül a tervezet. Facebook-bejegyzésében Ciolacu aláhúza: a PNL „jelenleg nacionalizmut mímel, holott őt a terheli a felelősség azért, hogy nem ült össze idejében a plénum, hogy elutasítsa a tervezetet.

Ludovic Orban kormányfő szerdán kijelentette, hogy Ciolacu kellett volna napirendre tűzze a tervezet vitáját, „ahelyett, hogy személye ellen fenyegetőzzön és vádaskodon” különböző sajtóértekezleteken.

A szenátus ideiglenes elnöke, a PSD-s Robert Cazanciuc bejelentette, hogy szerdán 14:00 órára összehívta a szenátus plénumát, az ülés napirendjén egyetlen jogszabálytervezet vitája szerepel: a Székelyföld autonómiastatútuma.

A PSD Hargita megyei szervezetének nevében Romeo Ţepeş-Focşa sajtóközleményben fejtette ki véleményét. Mint írja, a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott tervezet teljes mértékben alkotmányellenes. Véleménye szerint mivel az emberi jogi és a közigazgatási bizottság is kedvezőtlenl véleményezte a tervezetet, e két bizottság elnökének „kötelessége lett volna figyelemmel kísérni és nyuilvánosan visszaverni ez a román állam szuverenitása elleni merényletet”.

A tervezet elutasítását jelentette be a Victor Ponta vezette Pro Románia párt is, akárcsak Varujan Vosganian, az ALDE szóvivője. Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke pedig azt állítja, hogy a Székelyföld autonómiastatútumának hallgatólagos elfogadása az ország népe és Románia számára a legnagyobb megaláztatás a parlament részéről”, politikai szempontból pedig a gyengeség jeleként értékelendő.

Megszólalt az ügyben az államfő is:

– Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában, hozzáfűzve: – A nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint Klaus Iohannis „hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet: a magyarok elveszik Erdélyt.” Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint „ma az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés”. „Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést – hangsúlyozta Kelemen, hozzáfűzve: „ Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért!”

 

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.