kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ma tárgyal a magyar és a román fél

A román védelmi minisz­té­riumot a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), a magyar Honvédelmi Minisztériumot pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai képviselik azon a mai bukaresti tárgyaláson, amely a romániai magyar hadisírok, illetve a magyarországi román hadisírok gondozásának kérdését boncolgatja, külön foglalkozva az úzvölgyi temető kérdésével. Mindeközben a megyei tanács, a csíkszentmártoniak és a dormánfalviak is szorgalmasan leveleznek.

Nincs összhang a keresztek között. És egyébként sem Fotó: Kovács Hont Imre

Az MTI tájékoztatása szerint ma kerül sor arra a kétoldalú megbeszélésre, amelyet két héttel ezelőtt a román védelmi minisztérium kezdeményezett. A munkamegbeszélés a két ország katonatemetőinek helyzetét és a kölcsönösen vállalt hadisírgondozást elemzi. A védelmi minisztérium közleményben tudatta: az úzvölgyi temetőre megkülönböztetett figyelmet fordítanak.
Eközben Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy Csíkszentmárton önkormányzata ismételten megtámadja a dormánfalviak azon aktusát, amellyel telekkönyveztették a maguk számára az úzvölgyi temető területét. Borboly Csaba megyeelnök továbbra is a törvények betartását és betartatását követeli Bákó megye prefektusától, és újabb levelekben fordulnak azon intézményekhez, amelyektől még nem kaptak választ. Közleményükben megnevezik a védelmi minisztériumot, a Hősök Emlékének Országos Hivatalát (ONCE), a bukaresti és a kolozsvári történelmi egyetemeket.
Tegnap ugyanakkor Hans Hedrich civil aktivista, a Neuer Weg Egyesület alelnöke közzétett a Facebook-oldalán egy képernyőfotót a kulturális miniszter aláírásával ellátott állítólagos jóváhagyásról, amely a román parcella műemlékeinek művészi koncepciójának enged zöld utat. Értesüléseink szerint ugyanez a jóváhagyás Constantin Toma dormánfalvi polgármester Facebook-oldalán is megjelent, ám rövid időn belül már nem lehetett fellelni. Számos érdekessége van ennek a jóváhagyásnak: hivatkozik egy május 27-i, a Bákó Megyei Kulturális Igazgatóság által kiadott átiratra, és maga a jóváhagyás június 24-i keltezésű – vagyis jóval későbbi, mint a betonkeresztek felállításának ideje.
Az ONCE összegzése szerint egyébként 11 román katona nyugszik az úzvölgyi katonatemetőben, és Dormánfalvához hasonlóan korábban Csíkszentmárton is az ONCE jóváhagyása nélkül alakította át a temetőt. Korábban a magyar külügyminisztérium nyomatékosította: követeli a temető eredeti állapotának visszaállítását. A román fél részéről a szándék az, hogy a védelmi minisztréium átvegye Csíkszentmártontól a gondozást.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb