Ma nyit a Csíki Székely Múzeum

23

Ma újból megnyitja kapuit a Csíki Székely Múzeum, a látogatók – óvintézkedések mellett – végignézhetik vagy az intézmény állandó kiállításait, vagy az Elit alakulat 2.0 kiállítást, vagy mindkét programot választhatják. A tárlatlátogatás jól meghatározott útvonal mentén történik. A viseletbe öltözött látogatók ma és holnap ingyen tekinthetik meg a kiállításokat.

Sebtében összehívott sajtótájé­koztató keretében közölte Gyar­mati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, hogy ma az intézmény megnyitja kapuit a látogatók előtt, véget vetve a három hónapos kényszerszünetnek.

A múzeumot március 13-án zárták be, a munkatársak jelentős hányadát a fenntartó kényszerszabadságra küldte, májusban tudták csak folytatni a múzeumi kutatói, állagmegőrzési, restauráló munkát. Ebben az időszakban is akadtak olyan lelkes alkalmazottak, akik önként bejártak, hogy az intézményben őrzött tárgyak ne károsodjanak, a tudományos munka ne szakadjon meg.

Gyarmati Zsolt intézményvezető elmondta, a fokozatosság elvét követték a lazító intézkedések bevezetésében, most látták elérkezettnek az időt arra, hogy biztonságban tudják fogadni az esetleges múzeumlátogatókat. Mint mondta, mától háromféle látogatási programot kínálnak: vagy az állandó tárlatokat, vagy az Elit alakulat 2.0 időszakos kiállítást, vagy mindkettőt meg lehet tekinteni. A tárlatlátogatás előre meghatározott útvonal mentén történik, egy teremben egyszerre négy látogató tartózkodhat, a teremőrök vigyáznak arra is, hogy ne legyen egyszerre több személy egy-egy teremben, illetve arra is, hogy a látogatók betartsák egymás között a kétméteres távolságot. Belépéskor testhőmérsékletet mérnek, kézfertőtlenítőt biztosítanak mindenkinek, a védőmaszk viselése kötelező. Aki nem rendelkezik maszkkal, az beszerezheti belépéskor. A fertőzésveszély csökkentése érdekében nem biztosítanak tárlatvezetést és az audioguide készülékeket sem lehet használni. A látogatási időt pedig egy órával csökkentették, du. 4 óráig fogadják a vendégeket, utána fertőtlenítik a látogatási tereket.

– A Munkácsi-kiállítás óta hagyomány az intézményben, hogy az Ezer Székely Leány Napja alkalmával ingyen nézhetik meg kiállításainkat a népviseletbe öltözött látogatók, így lesz ez pénteken és szombaton is – hangsúlyozta az intézményvezető.

Gyarmati Zsolt kitért arra is, hogy igyekeznek továbbra is jó házigazdája lenni a soron következő Régizene Fesztiválnak, no meg ismertette az éves tervükben bekövetkezett változásokat: elmaradt a Múzeumok Éjszakája rendezvény, zárva marad a Zsögödi Nagy Imre Galéria és a Kossuth utcai Galéria, későbbi időpontra halasztották az intézmény kettős évfordulójára tervezett programokat, januárban nyitják az októberre tervezett Márton Árpád 80 éves jubileumi kiállítását, decemberig látogatható az Elit alakulat 2.0 interaktív kiállítás.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.