Ma még elszámolható

2018 negyedik negyedévi gázolajár-támogatás

145

Január 31-ig, azaz legkésőbb ma délutánig fogadja a 2018. negyedik negyedévi gázolajár-elszámolással érkező gazdálkodókat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A jövedéki adó részbeni utólagos visszafizetéséből származó támogatás literenként 1,7385 lej.

Üzemanyagár-támogatás: ma még nem késő igényelni Fotó: Domján Levente / archív

A határidő ma jár le, így ha még nem tette, de igyekszik, a délutáni órákig még benyújthatja a tavalyi negyedik negyedévben a gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz vásárolt üzemanyag-mennyiségek számláit az APIA megyei központjaiba. A 2018. október 1. és december 30. között beszerzett gázolaj után a gazdák – az előző időszakokhoz hasonlóan – ezúttal is literenként majdnem 1,74 lejes visszatérítésre számíthatnak. Az üzemanyagok kiskereskedelmi árára rakódó jövedéki adó részbeni visszafizetéséből származó árkompenzáció a jogszabály értelmében literenként 1,7385 lej. A gázolajár-támogatásra jogosult Hargita megyei gazdálkodók üzemanyag-elszámolásaikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség csíkszeredai székhelyén nyújthatják be. A tavalyi utolsó negyedévben vásárolt gázolajmennyiségek számláinak elszámolási határideje január 31.

Pityókára 150, kaszálóra 30 liter a kvóta
A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy évben hektáronként 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a borsó és olajos növényeket termesztők hektáronként 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa-termelők 139 literre, a dohány- és komlótermelés során hektáronként 140 literre, a gyógy- és fűszernövények termelése esetében hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a dinnyetermesztők esetében hektáronként 150 literben, a gombatermesztők esetében 80 literben, míg a virág- és dísznövénytermesztők hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolajmennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A gázolajár-támogatás az élelmezési célokra nem használható energianövények termesztésére is igénybe vehető: az évente elszámolható mennyiséget ez esetben hektáronként 100 liter üzemanyagban korlátozzák.

Családonként 18 literre igényelhetnek a vándorméhészek
Az állattartó gazdák szintén élhetnek a gázolajár-támogatási lehetőséggel: a feltételeknek eleget tevő szárnyastelepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,74 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe. Az öntözőrendszerek, pompaházak működtetésére belső égésű motorokat használó termelők szintén benyújthatják üzemanyag-elszámolásaikat: a támogatást ez esetben minden ezer köbméternyi víz átemelése nyomán 50 liter gázolajmennyiségre igényelhetik.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek