Ma még benyújthatók az elszámolások

Mezőgazdasági gázolajár-támogatás

41

Ma az utolsó nap az idei első negyedévre szóló mezőgazdasági gázolajár-támogatási elszámolások benyújtására – hívja fel az üzemanyagár-támogatásra jogosult gazdálkodók figyelmét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség.

Gépesített tavaszi munkálatok. Literenként 1,9 lej üzemanyagköltséget térít meg az APIA Fotó: Domján Levente

Ma jár le a határideje a január 1. és március 31. között, mezőgazdasági cé­lok­ra vásárolt üzemanyag-mennyi­sé­gekről tanúskodó számlák egy hónapos elszámolási periódusának. A gázolajár-támogatásra jogosult növénytermesztő és állattartó gazdák az idei első negyedévre szóló elszámolásait a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei központja fogadja. A támogatás a jövedéki adó részbeni visszatérítéséből ered, ennek nyomán a gazdák utólag, az üzemanyag-töltő állomásokon kifüggesztett árhoz képest literenként mintegy 1,9 lejes árkompenzációban részesülnek. Az üzemanyagár-támogatást az állami költségvetésből fedezik. A gépesített mezőgazdasági munkálatok üzemanyagköltségeinek csökkentésére kínált támogatást idén csak azok a jogi személyiségű, vagy családi vállalkozóként, engedélyezett magánszemélyként bejegyzett gazdák igényelhetik, akik ezt a múlt esztendő végéig – igényüket jelezve – a kifizetési ügynökségtől előzetesen kérelmezték.
A gázolajár-támogatással a nagy- és kistermelőknek egyaránt érdemes élni, hisz a növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy évben hektáronként legtöbb 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a borsó- és olajos növényeket termesztők hektáronként 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépatermelők 139 literre, a dohány és komló termelése során hektáronként 140 literre, a gyógy- és fűszernövények termelése esetében hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a dinnyetermesztők esetében hektáronként 150 literben, a gombatermesztők esetében 80 literben, míg a virág- és dísznövénytermesztők hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolajmennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A gázolajár-támogatás az élelmezési célokra nem használható energianövények termesztésére is igénybe vehető: az évente elszámolható mennyiséget ez esetben hektáronként 100 liter üzemanyagban korlátozzák.
Az állattenyésztési ágazatból a gázolajár-támogatási feltételeknek eleget tevő szárnyastelepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el, ugyancsak számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,41 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe. Az öntözőrendszerek, pumpaházak működtetésére belső égésű motorokat használó termelők szintén benyújthatják üzemanyag-elszámolásaikat: a támogatást ez esetben minden ezer köbméternyi víz átemelése nyomán 50 liter gázolajmennyiségre igényelhetik – áll a gázolajár-támogatási programról eredetileg rendelkező, 2014-ben elfogadott 1174-es számú kormányhatározat mellékletében.

Kifizetik a tavalyról elmaradt gázolajár-támogatást

Idő előtt elfogyott a pénzalap, ezért a tavalyi gázolajár-támogatási programra szánt 411 millió lejes keretösszeget megtoldva, újabb 117,3 millió lejt különített el a kormány a támogatásra jogosult gazdálkodók kifizetésére. A kormány múlt heti ülésén elfogadott határozatot az időközben megjelent 116-os számú mezőgazdasági miniszteri rendelet pontosítja, mely immár a kiegészítésként megítélt 117 millió lej felosztásáról is rendelkezik. A pluszpénzből több mint 101 millió lejt – 61,873 millió liter gázolaj ártámogatására – a növénytermesztők kötött osztanak szét, míg az állattartó telepek számára elkülönített 15,3 millió lej több mint 8 millió liternyi gázolaj literenkénti 1,9 lejes ártámogatására elégséges. A talajjavító ágazatban a gépesített munkálatok üzemanyag-támogatására 448 ezer lej áll rendelkezésre 2019 utolsó negyedévére, azaz az október 1. és december 31. között vásárolt és elszámolt gázolajmennyiségekre. A tavalyi negyedik negyedévre járó üzemanyagár-támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség folyósítja.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.