Ma még benyújthatók az előzetes pályázati kérelmeket

62

Ma délig fogadja a pályázni kívánó gazdaegyesületek idei beruházási terveit Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A megyében működő juh- és szarvasmarha-tenyésztő, illetve zöldség- és gyümölcsfeldolgozó egyesületek eszközbeszerzésre, a szakmai egyesületek pedig rendezvények, kiállítások, szakmai tanulmányutakra szervezésére jelezhetik támogatási igényüket.

A Hargita megyei gazdaegyesületek idei beruházási terveinek felmérése és hatékonyabb anyagi támogathatósága érdekében előzetes pályázati igényléseik, üzleti terveik benyújtására kérte az eszközvásárlási vagy rendezvényszervezési támogatásra pályázó gazdaegyesületeket Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete – tájékoztatta lapunkat Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója. Leszögezte, a fejleszteni kívánó egyesület beruházási szándékaikról tanúskodó kérelmeknek tájékoztató szerepe van: a Vidékfejlesztési Egyesület 2018-as költségveté­sét, illetve ezen belül a különböző programokra szánt támogatási keretösszegeket ugyanis a pályázni kívánó egyesületek terveivel és igényeivel összhangban állítják össze. Hozzátette: ennek a igényfelmérésnek a határideje jár ma délben le.
– Tulajdonképpen felmérést végeztünk. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a Vidékfejlesztési Egyesülethez pályázni kívánó szakmai szervezetek, juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek, gazdasszony-egyesületek milyen beruházási terveket, igényeket fogalmaztak meg a 2018-as esztendőre. Az idei költségvetésünket, a különböző szakterületekre szánt támogatási keretösszegeket pedig ennek megfelelően szeretnénk kialakítani” – magyarázta Márton István.
A szakember megjegyezte, bár a pályázni kívánó gazdaegyesületek előzetes pályázati igényléseiket ma még benyújthatják, a Vidékfejlesztési Egyesület információszolgáltatási kérésének máris sok gazdaszervezet eleget tett. Sőt mi több: a tegnapig beérkezett előzetes beruházási, illetve rendezvényszervezési támogatási kérelmeikben a pályázók máris a vidéki önkormányzatok éves tagdíj-hozzájárulásából származó keretösszeg duplájára igényelnének támogatást.
– Meglepően sokan jelentkeztek. Az igényfelmérési gyakorlatot tavaly kezdtük el, akkor mindössze négy-öt községből jelentkeztek. Most csak a juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek közül nyolc jelezte és nyújtotta be előzetes támogatási kérelmét összesen hét hűtőtank, egy tejminőség-ellenőrző készülék, valamint szomatikussejtszám-mérő berendezés vásárlására, számítógépek beszerzésére, illetve Kecseten a helyi tejbegyűjtő központ felújítására – mondta el a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója. Elárulta, előzetes beruházási terveik alapján a gyimesfelsőloki, a gyimesközéploki, a homoró­d­­szent­mártoni, a farkaslaki, a gyer­gyóditrói, a gyergyóvárhegyi, a bögözi és a csíkszentimrei állattartó gazdák egyesülete összesítve 218 ezer lej értékben jelezte a Vidékfejlesztési Egyesület legtöbb 49 százalékos támogatási hányadára igényét. Márton szerint mindez arról árulkodik, hogy az 51 százalékos önrésszel együtt – amit a pályázó egyesületeknek kell biztosítaniuk – idén csak a felsorolt juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek közel 440 ezer lejes, azaz csaknem 100 ezer eurós beruházásra készülnek.
A szakmai egyesület számára szóló kiírásra tegnapig a Hargita megyei, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi méhészegyesületek, valamint a szent­egyházi, a kápolnási, a máré­falvi, a salamási, a szépvízi és a homo­ródszentmártoni egyesületek, valamint a megyei juhtenyésztők egyesülete jelezte pályázati szándékát: a különböző rendezvények, állatkiállítások, a szakmai tanulmányutak szervezési költségeiben összesen 112 ezer lej értékben számítanának a Vidékfejlesztési Egyesület 49 százalékos, vissza nem térítendő támogatására.
Márton István tegnap lapunk kérésére a gyümölcs-, zöldségtermesztő és -feldolgozó egyesületeknek szóló kiírásra érkezett előzetes pályázati kérelmekre is kitért: a pályázók e program keretében idén beruházásaik megvalósításához a Vidékfejlesztési Egyesülettől összesen 147 ezer lejes támogatást igényelnének. Pályázati szándékát a Madéfalvi Gyümölcs Egyesület befőttesüvegek, címkék és egyéb eszközök beszerzésére, a Szépvízért Egyesület a helyi Nád-dűlő öntözőrendszerének bővítésére, a ribiszketermesztőket tömörítő Ribes Egyesület, valamint a Csíkvacsárcsi Mezőgazdasági Egyesület csomagolóanyagok és feldolgozáshoz szükséges eszközök vásárlására, a rugonfalvi szervezet pedig lepárló, aszaló, gyümölcspasszírozó és gyorsfagyasztó berendezések beszerzésére jelezte. A megye különböző településein tervezett beruházásokhoz kért támogatás összértéke egyébként az említett kiírásokon máris eléri a 478 ezer lejt, amiből viszont a Vidékfejlesztési Egyesületnek tagdíjat fizető vidéki önkormányzatok lakosságarányos hozzájárulása csupán 238 ezer lejnyi támogatási kérelemre jelent fedezetet.
– A 238 ezer lejes összeg a megyei tanács hozzájárulása nélküli keretösszeget jelenti, a hiányzó összeg előteremtésére tehát még megoldást kell találnunk – tette hozzá Márton István.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek