Ma kezdődik a tavaszi nagytakarítás

Csíkszereda

81

Idén az elhúzódó tél miatt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Eco-Csík Kft. a húsvéti ünnepek utánra időzítette az általános tavaszi nagytakarítást – adta hírül közleményében Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. A dokumentum szerint a városszépítő akció magába foglalja a megyeszékhely minden utcájának, járdájának megtisztítását. A nagytakarítást megelőzően, illetve azzal párhuzamosan elvégzik a fák metszését, a közterületi zöldövezetek karbantartását, az esővízcsatornák kitisztítását is. Emellett elvégzik az utcabútorzat (padok, szemetesek, védőkertek) és a játszóterek javítását, a forgalmi táblák esetenkénti újrafestését is. A lakóövezetekben, illetve ahol szükséges, kövezési munkálatokat is végeznek a takarítást követően.
A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy ez idő alatt a város területén lomtalanítási akció is zajlik, ennek keretében a magánszemélyeknek és az intézményeknek is lehetősége nyílik civilizált körülmények között, ingyen megszabadulni a feleslegessé vált nagyobb használati tárgyaktól, elektronikai eszközöktől stb. A lakóövezetekben a szeméttárolók mellé kell helyezni a lomtalanításból származó hulladékot (lehetőleg az utcában beütemezett takarítási időpontot megelőzően), a magánházak esetében pedig a megszokott hulladékelszállítási napokon kell kihelyezni a lomtalanítás „eredményét” – hangsúlyozza a dokumentum.
A tiszta, gondozott városkép megteremtéséhez a városlakók együttműködésére is szükség van – olvasható a közleményben: „Ezért felkérjük a lakosságot, hogy tömbházaik, lakóházaik, cégszékhelyeik körül szervezzék meg a takarítást a zöldövezeteken, valamint az épületek bejárata körül. Az innen származó hulladékot helyezzék a szeméttárolók mellé, ahonnan a polgármesteri hivatal elszállíttatja”.
A városlakók azzal is segítik a hivatal által irányított takarítócsoportokat, ha az ütemezés szerinti időszakban járműveikkel nem parkolnak a jelzett közterületeken, és szabadon hagyják a takarításra váró út-, parkoló- és járdaszakaszt! – hívja fel a figyelmet a közlemény.
Az általános tavaszi nagytakarítás ideje alatt az alábbi utcákban, lakónegyedekben lehet útlezárásra számítani a héten: ma 13.00–20.00 óra között a Kalász negyedben és Tető utcában, holnap 13.00–20.00 óra között a Pacsirta és Suta sétányon, csütörtökön 13.00–20.00 óra között a Nárcisz sétányon, pénteken 13.00–20.00 óra között a Fenyő utcában és a Lendület sétányon, szombaton 9.00–17.00 óra között pedig a Testvériség sugárúton.

HN-információ

Székelyudvarhelyen is…
Ma reggel 10 órakor indul a nagy portalanítási akció a lakónegyedekben az RDE Hargita hulladékgazdálkodási vállalat és a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának együttműködésével. A tíz napon át tartó takarítás ideje alatt forgalomkorlátozásokra lehet számítani, ugyanakkor újra meghirdették a március végén már egyszer kiírt, de a nagy havazás miatt csak részlegesen megvalósult zöldhulladék-gyűjtési akciót is. Az április 14-én, szombaton déli 12 óráig a házak elé, illetve hulladékgyűjtő pontok mellé zsákokban vagy összekötözve kitett hulladékot ingyenesen szállítják el. A nagytakarítás ezen a héten a délelőtti órákban a Bethlen lakótelepen zajlik, ma az Építők, Szabók és Asztalosok utcában tisztítják meg az utakat, járdákat, jövő hétfőtől a Tábor lakótelepen dolgoznak, végül a Csereháti tömbházak környékére is sor kerül.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe április 10-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek