Ma kezdődik a legnagyobb erdélyi könyves rendezvény

24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

105

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amely ma nyitja meg kapuit. A Hargita megyei könyvkiadók is jelen vannak az eseményen.

Kötetektől roskadó pultok fogadják az olvasókat. Minden betűje érték Fotó: vasarhely.ro

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában vasárnapig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, és egyben az ország egyik legnagyobb könyvvására, magyar viszonylatban pedig a budapesti tavaszi könyvfesztivál és a nyári ünnepi könyvhét mellett a legrangosabb szakmai rendezvény.
A szervezők közlése szerint a kiemelt programok között szerepel a budapesti Nézőművészeti Kft. Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című produkciója, az Erdős Virág, Fekete Vince, Kemény István, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Oravecz Imre és Tolnai Ottó verseiből összeállított szavalóest, amelyen a marosvásárhelyi színház színművészei lépnek fel, Bíró Eszter és zenekarának gyerekeknek szóló koncertjei, valamint a 75 éves Koltai Róbert előadóestje. A vásár egyik állandó programsorozata az Irodalmi Kávéház. Ennek keretében bemutatják az Élő Várad Mozgalom Főpróba című performanszát, amely Zudor János Romániából jöttem című poémájának felhasználásával készült. A programsorozatban több könyvbemutató és beszélgetés lesz, Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője többek között Erdős Virággal, Fekete Vincével és Oravecz Imrével beszélget legújabb kötetükről, műhelytitkaikról és alkotói terveikről.
Nagy sikernek örvend idén is az Olvasd el, és játssz velünk! elnevezésű vetélkedő, amelyre több mint 300 csapat, azaz mintegy 1000 gyerek jelentkezett. A vásáron a versenyzők találkozhatnak az olvasásra kijelölt kötetek szerzőivel, Bódi Attilával, Berg Judittal, Szabó Róbert Csabával és Zágoni Balázzsal.
A mintegy száz program zöme a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban és annak különböző termeiben zajlik, de lesznek könyvbemutatók, beszélgetések és előadások egyebek mellett az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban, a marosvásárhelyi várban és az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban.
Hargita megyéből a székely­udvarhelyi Erdélyi Gondolat Könyvkiadó és a Hagyományőrzési Forrásközpont, Csíkszeredából a Hargita Kiadóhivatal, valamint a Bookart, a Pallas-Akadémia, a Gutenberg és a Pro Print Könyvkiadó jelentkezik önálló standdal, legújabb kiadványait kínálva a vásárlóknak.

Garabonciások – könyvbemutatók
A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programjának részeként a Bodor Péter Művelődési Egyesület szervezésében ma du. 5 órakor az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély dísztermében Sarány István Garabonciások című új könyvét mutatja be. A bemutatón jelen lesz H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója és Csutak István, az 1976-ban alakult Garabonciás együttes frontembere, aki az 1981-ben megszűnt, 2014-ben újraalakult Garabonciás – Wandering Magicians együttes új lemezéről, a Biztatóról mutat be néhány dalt.
Holnap, ugyancsak du. 5 órától a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó és a Marosvásárhelyi Rádió mutatja be a kötetet a Marosvásárhelyi Rádió stúdiótermében. A zenés beszélgetés meghívottjai: Sarány István, H. Szabó Gyula, valamint Csutak István és a Garabonciás, moderátor Gáspár Sándor.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek