Ma kezdődik a háromnapos program

Csíki Majális – a családok hétvégéje

33

A családok hétvégéje elé néznek a csíkszeredaiak és a környékbeliek: a tipegő gyermektől az üknagymamáig a rendezvényre ellátogató családok minden tagja talál majd kedvére való elfoglaltságot. A ma délelőtt kezdődő és vasárnap estig tartó rendezvény gyermekprogramokban, kulturális és szabadidős programokban, sporteseméyekben is gazdag lesz.

Nagy tömegre számítanak. Mától fesztiválhangulat lengi be a várost Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredaiak lassan már megszokhatták, hogy színvonalas programkínálat várja őket május első hétvégéjén. Ez most sem lesz másként, hiszen ebből az évből sem marad ki a Csíki Majális, amelyet az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, az Aktív Közélet Egyesület és partnereik a Családok hétvégéje mottóval szervez.
A háromnapos rendezvényt több egyi dőben kezdődő program nyitja meg ma délelőtt, ugyanis 10 órától Hargita Megye Tanácsa Családügyi Munkacsoportjának szervezésében kerekasztal-beszélgetésen lehet részt venni, de ugyanekkor a Garden Proiect Kft.-nek köszönhetően kertészeti, illetve játszótér-kiállításra és vásárra is várják az érdeklődőket. Az idei rendezvénynek sajátossága lesz az említett esemény, ugyanis szakemberek ismertetik a kertészkedés alapjait, beszélnek a biokertészkedés fontosságáról, illetve választ adnak a jelenlévők kérdéseire is, miközben azt is elárulják, hogyan tehetjük barátságossá, szebbé otthonunkat.
A déli órákban elkezdődik a kézműves- és székely termék vásár, majd a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar a város forgalmas pontjaitól a park felé haladva toborozza a lakosságot. A gyermekprogramok sem maradnak ki, ugyanis arcfestés és gyermekkönyv-bemutató is lesz ma délután, de kézműves-foglalkozásokkal, mondókázással is kedveskednek a legkisebbeknek. A kalandra vágyók kipróbálhatják a hegyimentők kötélpályáját is a Központi parkban, mindhárom napon.
Késő délután stand-up come­dyre várják a nevetni vágyókat, majd az Orpheum szórakoztatja a parkba látogatókat. Az esti órákban Gyergyószentmiklósé lesz a főszerep, ugyanis két gyergyói zenekar is képviseli majd a várost: elsőként a 4S Street, majd a Magyarországon is népszerű Bagossy Brothers Company lép színpadra. A majális első napja bulival zárul.
Május 5-én, szombaton 10 órától folytatódik a kertészeti kiállítás, valamint a kézműves- és székely termék vásár, gyerekprogramok, fafaragás, közösségi főzés, és a SkirtBike is ekkor indul el. A majális keretében második alkalommal lesz szoknyás bicikliző felvonulás Csíkszeredában.
Ugyancsak szombat délelőtt lépnek fel a Csíki-medence településeinek kulturális csoportjai, akik a Központi parkban felállított színpadon mutatják be produkcióikat. Látható lesz a Gyimesfelsőloki Kesice Táncegyüttes, a Kászonaltízi Sirülő Néptánccsoport, a Csíkkozmási Bojzás Néptánccsoport, a Csíkszentimrei Fehér Liliom Néptánccsoport, a Tusnádfürdői Cándra Népi Zenekar, a Csíkszentkirályi Bimbócska, Rügyecske és Vadrózsa néptánccsoportok és a Csíkmindszenti Fürgölő Néptánccsoport is.
A Szabadság téri nagyszínpadon Vaszi Levente és tanítványai lépnek fel, őket pedig a Csík zenekar koncertje követi. A koncert táncházzal folytatódik a Központi parkban.
Vasárnap, május 6-án, folytatódik a kertészeti kiállítás és a kézműves, illetve székely termék vásár, valamint a gyerekprogramok. A Művészeti Népiskola – a szombati fafaragással ellentétben – vasárnap a kerámiakészítés kulisszái mögé enged betekintést. Mindeközben pedig ökörsütésre készíthetjük fel az ízlelőbimbókat. A majális a Madarasi Népi Zenekar előadásával zárul.
A részletes program elérhető a www.csikimajalis.ro honlapon.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.