Műszaki hiba miatt késik a „wifi-Kánaán”

Visszavonta a wifi4eu programját az EB

254

Döbbenetes közleményt tett közzé az Európai Bizottság az óriási sikerű WiFi4EU programmal kapcsolatosan. Bejelentették: ideiglenesen leállítják ezt a településenként 15 ezer euróval támogatott, ingyenes internet-szolgáltatást biztosító programot, melyre idén májusig szinte minden egyes romániai település – köztük Hargita megyei városok és községek tömkelege – is sorra bejelentkezett.

A WiFi4EU a 2017 és 2019 közötti időszakban 120 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. Forrásait korszerű wifi-berendezések közterületeken történő üzembe állítására lehet majd fordítani. A becslések szerint 6-8 ezer település részesül majd a WiFi4EU kezdeményezés támogatásából.
Az Európai Bizottság e program révén törekszik arra, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok és az Európába látogatók rendelkezésére. A program március 21-én való meghirdetésétől a május 15-ig tartó határidőig tömegesen adták be az igénylést – ez rekordot jelent, lévén, hogy 2017-ben mindössze 3 település pályázott egész Romániából: Nemeszsuk, Bolintin-Vale és Szlatina. Az alacsony részvétel a többi országnak (Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és Bulgária) kedvezett: mindegyikből több mint 120 település juthatott a 15 ezer eurós összeghez. A határidőt követően naponta ellenőriztük a weboldalt, amelyről júliusra eltűntek az adatok, majd üzemhiba felirat jelent meg. Jelenleg is arról tájékoztat a weboldal, hogy a körülmények alapos kivizsgálása után arra a következtetésre jutottak, hogy műszaki hiba miatt nem volt biztosítva a pályázók egyenlő feltétekkel való részvétele.”
Idén is 15 ezer euróra pályáztak az önkormányzatok, ám most mindannyiuknak várniuk kell: legalább őszig, amíg kiderül, mi a következő lépése a kiírónak az ügyben. Az Európai Bizottság Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége (INEA) ugyanis „nagy sajnálattal úgy döntött, hogy a kezdeményezés május 15-én közzétett első pályázati felhívását a benyújtott pályázatok nagy száma által jelzett óriási siker ellenére visszavonja”. A döntés ugyanazon a weboldalon tekinthető meg nyilvánosan, amelyen nemrégiben még követni lehetett: kivétel nélkül mindegyik Hargita megyei város megpályázta a programot.
Az Európai Bizottság elsődleges fontosságúnak tartja, hogy a pályázati feltételek tisztességesek és megbízhatók legyenek – áll a közleményben –, az intézmény 2018 őszén új pályázati felhívást fog közzétenni. A pontos időpontot később fogják tudatni, ugyanakkor azt ígérik: a portál az összes szükséges informatikai fejlesztés befejezése után újra működésbe lép majd.
Eszerint, aki már regisztrálta települését vagy WiFi-telepítéssel foglalkozó cégét a portálon, e-mail-üzenetben értesítést kap a portál újraindulásáról és a következő pályázati felhívás kiírásának időpontjáról. A regisztráció tehát érvényes marad.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.