Műalkotások az örmény közösségi házban

Két művész tárlata

79

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében nyílt kiállítás az örmény közösségi házban hétfőn délután. Tóth József Az ember tragédiája című tárlatát, valamint Pálfalvi Ilona Az elemek tánca égetettzománc-képek kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Fotó: Lázár Hajnal

Két művész alkotásai kerültek az örmény közösségi Ház termeibe. A kiállítást Horváth Zoltán György magyarországi egyetemi oktató nyitotta meg. Mint elmondta, Tóth József 1914-ben született Marosvásárhelyen. Anyagi nehézségek miatt képzőművészeti főiskolára nem járhatott, szülővárosában dekorációfestőként dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Életének meghatározója magyarsága volt, amely miatt ítélet nélkül 1952 és 1954 között börtönben volt. Rendkívül széles látóköre, a magyar és a román irodalom és azon belül a költészet ismerete és szeretete megmutatkozik festményein. Először realista tájképeket, csendéleteket készített, majd egyéni, különleges stílusa alakult ki, alkotásain ívelt formák jelennek meg. Volt már kiállítása Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben és Budapesten, de vándorkiállítása eljutott több más erdélyi településre is.
Pálfalvi Ilona magyarországi nyugdíjas nyelvtanár, akinek – saját bevallása szerint – a tűzzománc a szenvedélye. Mint elmondta, technikai nehézsége miatt kevesen művelik ezt a művészeti ágat és a közönség is ritkán találkozik vele.
– Talán ékszerek formájában a hölgyek közelebbi kapcsolatba kerülnek velük, hiszen gyönyörű fényük kiemeli a szépségüket, de a szakrális vagy főúri használatra készült remekművekkel többnyire csak múzeumokban találkozhatunk, mint például a Magyar Koronával, méltó helyén, a Parlamentben – fogalmazott a művész.
A kiállítás anyagát úgy válogatta össze, hogy minél több technikai elemet tudjon megmutatni, valamint a választható tematika sokféleségét is érzékeltesse. Így amellett, hogy egy különleges művészeti ágat ismerhet meg a közönség, a teremtő képzelet játékának sokféleségét is megszemlélhetik.
A kiállítás megtekinthető szombatokon és vasárnapokon, vagy előre bejelentkezett csoportokat is szívesen fogadnak.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek