M, mint mókás

370

Családi születésnap volt minálunk, méghozzá hármas ünnep a 75, 50 és 21-es évszámok jegyében. Együtt volt a család apraja-nagyja, és ahogy az lenni szokott, előkerültek a régi jó történetek. Családi is, több is. Többek közt azon fogta hasát a família, hogy az alig pár hónapos apámat Sántha dédapám utasítására „rólós” babakocsiban menekítették a háború idején Székelyudvarhelyről Székelylengyelfalvára. Hogy miért épp ott, alig pár kilométerre a várostól volt a biztonság? Ki tudja? Nincs már, aki elmesélje, hiszen a történet főszereplői közül egyedül a 75 évébe lépett „kisded”, azaz édesapám van még e világon, a jó kedvű, bő, egészséges és kifinomult humorral megáldott udvarhelyi dédik, nagyszülők, nagybácsik és nagynénik már mindannyian az angyalokkal kacagnak. De előkerültek a születésnapon egyéb kacagtatós, szentegyházi sztorik is, többek között az egyik legvidámabb, szó szerint is mókás.
Történt ez akkoriban, amikor még dübörgött a szocialista fémipar és háromezer ember dolgozott a vlahicai vasgyárban. Köztük volt a vasüzem egyik emblematikus bérelszámolója, Mariska néni és férje, a kiváló szaki, Dénes bácsi. A jó öreget egy napon Bukarestbe delegálta a vezetőség. Mielőtt elindult, megkérdezte nejét, mit hozzon neki a fővárosból?
– Dénes, hozzál nekem hat mókás kanalat – közölte kívánságát Mariska néni. El is ment, haza is jött Dénes bácsi, s hozott is feleségének Bukarestből fél tucat szépen fénylő inox kanalat.
– Te Dénes, hát én nem azt mondtam neked, hogy mókás kanalat hozzál? – nézte csalódottan a hosszú nyelű, kicsi fejű, furcsa eccájgot Mariska néni.
Állt a jó öreg, forgatta a kezében a bukaresti kanalat ő is, s mire a perlekedő Mariska néni újabb adag szemrehányást zúdított volna a fejére, megszólalt:
– Mennyel te Mariska, hát neked nem elég mókás ez a kanál?!
Így esett, hogy másnap reggel a Mariska nénivel egy irodában dolgozó bérelszámoló fehérnépek, köztük édesanyám is, a kacagástól könnyes szemmel kavargatták az ajándékba kapott mókás kanalakkal a reggeli mokkakávét. Mariska néni és Dénes bácsi már rég az angyalokkal kávézik, de a mókás eset tárgyi bizonyítéka ma is ott fényeskedik a konyhaasztal fiókjában, a mokkáskanalak társaságában. Ott bizony!

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek