Minimum 97 euró lesz a SAPS

128

Alaptámogatásként legkevesebb 97,2 euróra számíthatnak idén ősszel a hazai terület­ala­pú támogatást igénylő gazdák. Mindezt a művelt összterület nagy­ságától függő redisz­tri­bú­ciós támogatás hektáronként 5, illetve hektáronként 48 euróval egészítheti ki, amihez még hektáronként 57 eurós zöldítési támogatás, illetve 24,3 eurós fiatal gazda különtámogatás is társulhat. A 70 százalékos tá­mo­ga­táselőlegek kifizetése már október 16-tól indul.

Október 16-tól indul a területalapú támogatás előlegeinek folyósítása Fotó: Domján Levente

Közzétette honlapján a 2017-es területalapú támogatási, valamint az idei állattenyésztési támogatási keretösszegek nagyságára vonatkozó határozattervezet szövegét a Mező­gazdasági és Vidékfejlesztési Mi­nisztérium. A még két napig, szeptember 23-ig véleményezhető jogszabálytervezet a területalapú támogatást igénylő gazdákat illető hektáronkénti minimumtámogatások összegére is kitér.
E szerint az egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) gyanánt a gazdák idén legalább 97 euróra – egészen pontosan 97,2452 euróra – számíthatnak, ami viszont a támogatásra jogosult területek össznagysága és a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg függvényében akár még nőhet is. Úgyszintén hektáronként legkevesebb 5 eurós redisztribúciós támogatásra számíthatnak idén azok a gazdák, akik 1 és 5 közötti birtokmérettel, és hektáronként 48 eurós – egészen pontosan 48,3251 eurós – garantált támogatásban részesülnek azok, akik 5 és 30 hektár közötti mezőgazdasági területet művelnek. A zöldítési támogatás minimum-nagyságát idénre hektáronként 57,1745 euróban határozták meg, míg a negyvenedik életévüket be nem töltött fiatal gazdáknak járó különtámogatás gyanánt ezúttal hektáronként 24,3113 eurót folyósítanak. A támogatási tételek a támogatásra jogosult gazdák száma, a művelt területek függvényében a támogatási keretösszegekre visszaosztva még tovább nőhetnek. A jogszabály alapján a támogatáselőlegek folyósítása 2017. október 16-án kezdődik, december 1-jétől pedig a maradékösszegek kifizetésére is sor kerül. Az előleg – a teljes támogatási összegre kivetített – százalékarányának meghatározása az érvényes uniós rendelkezéssel összhangban történik. Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezérigazgatója ugyanakkor több ízben is 70 százalékos támogatáselőlegekről beszélt, míg Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a támogatáselőlegeket ez alkalommal nemcsak a területalapú támogatásra, hanem az állattenyésztési támogatásra jogosult gazdálkodóknak is időben folyósítják.
A 2017-es állattenyésztési támogatások keretösszegeire a közvitára bocsátott határozattervezet is kitér. A hazai költségvetés terhére folyósított átmeneti állattenyésztési támogatási (ANTZ) jogcímek alatt a tejtermelőknek – a feldolgozóknak leszállított vagy közvetlenül értékesített tej mennyiségére kalkulálva – 2017-re összesen 24,081 millió eurót különítettek el, míg a húsmarhatartóknak járó, állományszám alapján kifizetendő támogatásra 101,2 millió eurót szánnak. A juh- és kecsketartók támogatására az ANTZ-s jogcímen belül ezúttal 50,783 millió eurót különítenek el, míg törzskönyvezett állománnyal rendelkező juh- és kecsketenyésztők támogatására a 2017-es támogatási esztendőben összesen 48,5 millió eurós keretösszeg áll rendelkezésre – olvasható a mezőgazdasági minisztérium honlapján közzétett tervezetben. A közvitára bocsátott jogszabály a törzskönyvezett tej- és húshasznú állománnyal rendelkező szarvasmarhatenyésztőknek folyósítandó támogatás keretösszegeire nem tér ki.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek