Mennyiség van, minőség nincs

Kiaknázatlan lehetőségek a hazai diótermelésben

166

Pusztán mennyiség alapján Románia számít az unió legnagyobb diótermelőjének, ám a helyzeti előnyükből az eltérő minőség, a gyenge tárolhatóság, az igénytelen kiszerelés és marketing hiánya miatt a termelők alig éreznek valamit.

Walnut

Évtizedeken keresztül a francia termelés határozta meg az unió piacát, hiszen mennyiségre és minőségre is irányadó volt az itteni felhozatal. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adatai azonban azt mutatják, hogy 2017-ben Románia átvette tőle a legnagyobb termelő címét. Míg a franciák 42,4 ezer tonna diót állítottak elő, addig a hazai termelők 45,8 ezer tonnát, sőt, a tavalyi aszály ellenére is sikerült 44 ezer tonnán tartaniuk a betakarított diómennyiséget.
Látva a piaci igényeket és a termelés nyereségességét – amit az uniós támogatások is segítenek –, a romániai termelők is egyre több diófát telepítenek. Bár növekszik a kibocsátás, a belföldi fogyasztói igények is legalább ilyen ütemben nőnek. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium összegzése szerint a termelők dióból éppen fedezni tudják a hazai igényeket.
Az USDA rámutat: 2017-ben már Románia volt az EU legnagyobb diótermelője. 2013 és 2018 között 31 ezer tonnáról 44 ezerre növelte diótermelését: ám nemcsak az ültetvények kiterjedése, de a hozamok is emelkednek az országban. A termelés költségeit – az ültetéstől kezdve a jégkár elleni biztosítás díjáig – mintegy 50 százalékban fedezik az uniós támogatások. Románia ennek ellenére is éves szinten 3-5 ezer tonna dió behozatalára szorul. Dióbelet Magyarországról és Ukrajnából importálunk a legnagyobb mennyiségben, héjas diót pedig Belgiumból és Lengyelországból. Az ország kivitele 4 ezer tonna körül alakul, elsősorban a hollandoknak, franciáknak, németeknek szállított mennyiségek dominálnak.
Annak ellenére, hogy az utóbbi két esztendőben Románia az EU legnagyobb diótermelőjének számít, nem a hazai termés határozza meg a közösség diópiacát. Ennek elsősorban a heterogén minőség, a rossz eltarthatóság, az igénytelen kiszerelés és a marketing szinte teljes hiánya az oka. Mindez egyetlen tényezőre vezethető vissza: Romániában nincsenek nagy dióültetvények, még mindig a háztáji dominálja a termelést – állapítják meg a szaktárca jelentéskészítői.
Románia, bár a 2017/18-as évi 45 ezer tonnás termelési teljesítményével uniós szinten első helyezett lett, a világ legnagyobb diótermelőitől mégis messze elmarad. Az európai országok közül Törökország 60 ezer tonnás, Ukrajna pedig 120 ezer tonnás diótermeléssel emelkedik ki, de méreteihez képest jelentős Moldova 34 ezer tonnás diótermése is. A világpiacot Kína évi 1 millió 60 ezer tonnás, valamint az Egyesült Államok 600 ezer tonnás diótermelése határozza meg.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek