csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megkötöttük a hó- eltakarítási szerződéseket

Újabb kétéves keretszerződést kötött Hargita Megye Tanácsa a megyei utak téli karbantartására. A keretszerződés értéke meghaladja a 15 millió lejt. A közbeszerzésen a jelentkező cégek 16 csoportosításra (lot) tehettek le ajánlatot. A szerződések a következő munkálatokat tartalmazzák: hóeltekarítás ekével, csúszásgátlók szórása, gyors beavatkozás sürgősségi esetekben, kérés esetén hómaró bevetése, valamint 24 órás készenlét.
A téli karbantartás megszervezésének feltételeit a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 2013/2170-es számú rendelete írja elő. Eszerint a hóekével történő beavatkozás csak 15 centiméteres hóréteg képződése esetén kezdődik el – ezzel szemben Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozó feladatfüzetben 6 centiméteres hóréteget határozott meg, mint beavatkozási érték, ez alatt technikailag nem megoldható a hóekés beavatkozás. Amíg hóhullás van, nem szórnak csúszásgátló anyagot, tekintettel, hogy a hóekék többszöri térése nyomán a sáncba jut a leszórt anyag. Figyelembe kell venni a beavatkozási algoritmust: fontosabb útvonalak esetén hamarabb és gyakrabban történik beavatkozás, mint a kisebb forgalommal rendelkező utakon.

A beavatkozás mikéntjéért a téli karbantartással megbízott cég felel. Minden cégnek van térségi felelőse, aki figyeli az időjárási és közlekedési viszonyok alakulását, és szükség esetén elrendelik a beavatkozást. Így például a rendőrség nem a megyei tanács, hanem a megbízott cég nevére állítja ki a büntetési jegyzőkönyvet, ha nincsenek biztosítva a közlekedéshez szükséges feltételek. Mindezek ellenére a megyei tanács munkatársai naponta ellenőrzik a megbízott cégek tevékenységét.
A fent leírtak a megyei besorolású utak téli karbantartására vonatkoznak, amelyek Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe tartoznak. Az országutak és európai utak adminisztrálása az országos útügyi hatóság feladatköre. (x)

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb