Megyeszerte segít érvényesen voksolni az EMNT

148

Az Erdélyi Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt munkatársai Hargita megyében mintegy hatvan településen segítenek a levélszavazat érvényességéhez szükséges azonosító nyilatkozat kitöltésében. A 2018-as országgyűlési választásokra összesen csaknem kétszer annyi Erdélyben élő magyar állampolgár – azaz megközelítőleg mintegy 250 ezer – regisztrált, mint négy évvel ezelőtt a 2014-es választásokkor – hangzott el tegnap a két szervezet csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

A levélszavazatot már le lehet adni

Tiboldi László, az EMNT megyei elnöke elmondta: a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásában szereplő, 378 416 regisztrált külhoni magyar állampolgár közül megközelítőleg 250 ezer az erdélyiek száma, ami csaknem duplája az ezelőtt négy évvel becsült mintegy 130 ezer, választási névjegyzékbe felvett, Erdélyben élő magyar állampolgárok számának. Hozzáfűzte: a regisztráció során mintegy 110 ezer magyar állampolgárt kerestek fel Erdélyben, közülük 85 ezernek ellenőrizték, hogy a választási névjegyzékben nyilvántartott adataik helyesen szerepelnek-e. Tiboldi szerint a négy évvel ezelőtti országgyűlési választásokból kiindulva arra lehet számítani, hogy mintegy 150 ezer erdélyi magyar fog szavazni a magyar országgyűlési választásokon, eszerint elviekben két képviselői mandátum sorsáról dönthetnek. Hozzáfűzte: négy évvel ezelőtt a levélszavazatok 18 százaléka érvénytelen volt az azonosító nyilatkozatok pontatlan kitöltése miatt, ezért az EMNT és az EMNP munkatársai számos településen segítséget nyújtanak.
Tőke Ervin, az EMNP alelnöke ugyanakkor arról számolt be, hogy Csíkszéken 20 település 27 helyszínén segítenek munkatársaik, önkénteseik az azonosító nyilatkozat kitöltésében. Csíkszeredában reggel kilenctől este nyolc óráig nyitva tart a Petőfi utcai Demokráciaközpont.
Lapunk kérdésére Tiboldi László ugyanakkor elmondta: Ud­var­helyszéken harminc településen, Gyergyószéken pedig kilenc községben nyújtanak segítséget az önkénteseik. Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták: ne bízzon senki a postában, célszerűbb a Demokráciaközpontoknál, illetve az EMNT és EMNP önkénteseinél leadni a levélszavazatokat. Munkatársaik az összegyűjtött szavazatokat eljuttatják a csíkszeredai magyar főkonzulátusra, ahonnan biztonságosan eljutnak a voksok a Nemzeti Választási Irodához.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek