Megfizetik mostantól az orvosi ügyeleteket

64

Megkötötték az egészségügyi dolgozókkal a munkaidőn kívüli orvosi ügyeletekre vonatkozó különszerződéseket. Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium idén augusztusban hozta meg erre vonatkozó döntését, helyrehozva ezzel egy évek óta megoldatlan problémát. Hargita megye kórházainak többségében már aláírták a szerződéseket, Gyergyószentmiklóson kérdéses az ügy.

Csíkszeredában valamennyi ügyeletet vállaló orvos aláírta a szerződést
Csíkszeredában valamennyi ügyeletet vállaló orvos aláírta a szerződést

Az ügyeletekre vonatkozó részmunkaidős szerződések megkötésére holnap, azaz október elsején jár le a határidő. A kormány korábban 100 millió lejt különített el erre a célra. A többlet mértékét aszerint határozzák meg, hogy az illető orvosnak mekkora az alapfizetése, de mindenki hozzávetőleg 20 százalékos bérnövekedésre számíthat ezáltal.
Azok az orvosok, akik kizárólag ügyeletesként dolgoznak – a saját munkahelyükön kívül olyan kórházakban, ahol nem kötöttek munkaszerződést –, ügyeletük hosszúságának megfelelő részarányban pihenőszabadságot is kérhetnek. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója lapunknak elmondta, hogy az elmúlt héten minden orvossal, aki ügyeletet vállal, aláírták a részmunkaidős szerződéseket.
– A törvény lehetővé teszi, hogy az ügyeletes órákat a nyugdíjazásnál is figyelembe vegyék mint ledolgozott munkaórák, ennek köszönhetően pedig akár korábban is nyugdíjba mehetnek a kollégák, mint ahogy arra eddig számítottak – tájékoztatott a kórházmenedzser.
Paul Mureșan, a Maroshévízi Városi Kórház igazgatója is jelezte, hogy aláírták a szerződéseket, egyetlen orvos kivétel ez alól, ő eddig és a jövőben sem vállal ügyeletet. Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatójának elmondása szerint, Udvarhelyen is rendben vannak a szerződések, mindenki aláírta már azokat.
A gyergyói kórházzal kapcsolatban nem kaptunk egyértelmű információkat. Ferenczy István, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház igazgatója nem volt hajlandó válaszolni a kérdésünkre, ugyanebbe a falba ütköztünk az egyik kórházban dolgozó orvos részéről is. Megkerestünk egy harmadik orvost is, ő azt válaszolta, hogy részlegén már aláírták a szerződéseket, azonban a többi osztályról nem tudott nyilatkozni.
A Hargita Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség részéről Ileana Mocrei helyettes főfelügyelő arról tájékoztatott, hogy eddig csak a csíkszeredai megyei kórháztól közölték le a megkötött szerződésekre vonatkozó, a felügyelőséget érintő információkat. Hozzátette, hogy a hivatalnál bárki érdeklődhet a saját szerződéséről egy formanyomtatvány kitöltése után, amelyre két napon belül kap választ.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.