Mátyás király korát idézik

Kulturális fesztivál lesz Gyergyószentmiklóson

80

Milyen volt egy lovagi torna és hogyan táncoltak Mátyás király udvarában? – megtudhatják ezt az érdeklődők a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztiválon. A Mátyás király-emlékév jegyében a tematikus napon hagyományőrző csoportok, előadók, kézművesek repítenek majd vissza az igazságos uralkodó korába.

Idén is megszervezi a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivált, csütörtöktől vasárnapig lesznek majd változatos programok a városban, az Unplugged fesztivállal párhuzamosan, így minden estére jutnak koncertek is. Gyergyószentmiklósi zenekar nyitja a rendezvényt, s pénteken is elsősorban a helyi zenekarok kapnak majd teret, nemrég alakult együttesek is bemutatkoznak a közönségnek. Régizenekoncert is lesz, a Barozda együttes az örmény katolikus templom udvarán zenél, azt megelőzően pedig 18 órától az érdeklődők meglátogathatják a templom tornyát és sok érdekességet tudhatnak meg arról – mondta el Fórika Sebestyén, a művelődési központ igazgatója.
Mivel a fesztivál a Mátyás király-emlékév jegyében zajlik, szombaton tematikus napot tartanak, amikor minden a bölcs király koráról szól majd.
Az előző években népszerű volt a művészetek utcája, s idén is azzá változik a Márton Áron utca.
Délben kezdődnek a programok, a székelyudvarhelyi Arany Griff Lovagrend jóvoltából az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Hunyadi-kor fegyvernemeibe, alabárdok, csatabárd, buzogány, korabeli pajzsok, számszeríj látható majd használat közben. Megújult technikai bemutatóval, szabad vívásokkal, új hadrendi formációkkal teszik életszerűvé a küzdelmeket.
Betekintést engednek a reneszánsz udvari életbe is, lesz reneszánsz tánc és zene is. Emellett tematikus sátrak várják majd a betérőket, korabeli mesterségeket mutatnak be, s kézműves-foglalkozások is lesznek. Borkóstoló, valamint ökörsütés is a program része.
Vasárnap az irodalomé a főszerep, lesz kiállításmegnyitó, majd SlamPoetry est, amelyen bárki előadhatja saját költeményét.
A részletes programot, a koncertek időpontját és helyszínét is megtalálják az érdeklődők a gymk.ro honlapon vagy az intézmény Facebook-oldalán.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.