2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Második lett a Felcsík SK

Öt székelyföldi csapat részvételével rendezett nemzetközi U10-es jégkorong utánpótlástornát a MAC Budapest. A Tüskecsarnokban két napon át tartó rendezvényen a székelyföldi alakulatok közül a Felcsík SK érte el a legjobb eredményt, hiszen a második helyen zárt. Az edzők elmondásai szerint jóval több ilyen tornára volna szükség a fejlődés érdekében.

A második helyezett Felcsík SK

Második alkalommal rendezte meg a MAC Budapest az U10-es korosztályok számára a saját rendezésű korosztályos tornáját, amelyre 15 csapat nevezett be. Többek közt ott voltak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) kötelékébe tartozó gyergyószentmiklósi, felcsíki, csíkszeredai, alcsíki, illetve a háromszéki csapatok is. De Szlovéniát a Celje képviselte, míg Magyarországról az utánpótlás krémjét képező alakulatok sem hiányozhattak.
A szervezők a csapatokat két csoportba sorolta, ahonnan a csoportok első két helyezettjei bejutottak az elődöntőbe. A többi alakulat helyosztókat játszott. Ennek megfelelően a két nap alatt csapatonként legalább hét meccset játszottak. És ebben a korosztályban ez a legfontosabb, vagyis a minél több mérkőzés, hogy a gyerekek „felvegyék a szagot”.
A székelyföldi alakulatok közül a Felcsík SK menetelt a legjobban. Az A csoportban minden meccsét megnyerve jutott be az elődöntőbe. Itt simán verték a KSI-t, majd a fináléban azzal a MAC Budapesttel találkoztak, akiket a csoportkörben 5–4-re győztek le. A fináléban viszont fordult a kocka, és a Geréd András által felkészített felcsíkiak alulmaradtak, végül a második helyen zártak. Gyergyószentmiklós a hetedik, Háromszék (Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közös csapata) a 10., Alcsík a 13., míg Csíkszereda a 15. helyen végzett.
Az edzők egyöntetű véleménye szerint bár az eredmények fontosak, de ezúttal a lényeg a játékon volt és azon, hogy a gyerekek kimozdulva az otthoni környezetből, megtapasztalják milyen szinten állnak a magyarországi csapatok, és ebből tanuljanak.
Ugyanezen a véleményen volt a SZJA technikai igazgatója is, a kanadai Del Pedrick, aki szintén elkísérte a csapatokat a budapesti tornára.
– A szervezés tökéletes volt, a záróceremónia pedig emlékezetes marad mindenki számára. A gyerekek állandó mozgásban voltak a két nap alatt, minden idejük menetrend szerint le volt kötve. A torna önmagában nagyon hasznos volt, hiszen tökéletes volt a tapasztalatszerzés céljából. Képet lehetett kapni arról, hogy ki hol áll a többi csapathoz képest és miben kell előremozdulni” – fogalmazott Del Pedrick.

[box type=”shadow” ]Edzők véleménye a tornáról

Geréd András, Felcsík SK: A torna mind szervezésileg, mind színvonalban magas szinten volt. Minden aprólékosan ki volt dolgozva. A csoportbeosztások alapján mi, illetve Csíkszereda az erősebb csoportba kerültünk, mint a másik ág, így utólag talán három értékcsoportot is lehetett volna csinálni. Összességében elmondhatom, hogy a csapatjátékunk jól működött, és végül a döntőben a nagyobb tapasztalat döntött a MAC javára. Ilyen színvonalas tornákra volna szükség a fejlődés érdekében.
Antal Zsolt, Gyergyószentmiklós: Csak pozitívumokat tudok mondani a tornáról, annak ellenére, hogy ennek a korosztálynak fárasztó ilyen megerőltetett tempóban játszani. Két nap alatt hét meccset játszottunk. Ugyanilyen tornákból kellene még sokkal több.
Kertész Zoltán, Háromszék: Kuriózumszámba ment nálunk a torna, hiszen nem sokszor adatik meg számunkra ez a lehetőség. De csak így lehet előrelépni. A fárasztó program ellenére a gyerekeknek tetszett, ilyenkor jön meg a kedvük arra, hogy érdemes folytatni ezt a sportágat. Még akkor is, ha néha a honvágy utolérte őket.
Jakab Károly, Alcsík: Visszatérő vendégek vagyunk mi a tornán, miután tavaly is voltunk. Azóta barátságok is kötődtek, amelyek szintén fontosak ebben a korban. A gyerekek végig jól érezték magukat, újabb tapasztalattal gazdagodtak. Ebből a szempontból is hasznos volt.
Geréb István, Csíkszereda: A fárasztó út után sok meccset játszottak a gyerekek, amely ebben a korosztályban nagyon fontos, miután számukra nincs bajnokság. Rossz hír viszont Csíkszeredának, hogy ebben a korosztályban mindössze 16 jégkorongozónk van, akiknek zöme ebben a szezonban kezdett el jégkorongozni. Nagy a lemaradásunk a többihez viszonyítva, így nagyon sok munka vár ránk.[/box]

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb