Mágneses Fizikavalkád

112

2018. november 24-én tizenkét csapat részvételével került megrendezésre a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban a 14. Fizikavalkád megyei természettudományi csapatverseny. Az idei téma a mágnesség volt. Az egész napos rendezvény megnyitóját és a csapatok bemutatkozását az előzetes munka anyagának kiértékelése és díjazása követte. Díjazták a mágnesség témában készített legjobb fotókat, rajzokat, irodalmi alkotásokat, majd a csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, mágnességgel kapcsolatos eszközeiket, kísérleteiket mutatták be: saját tervezésű mágneses játékokat, ötletesen kivitelezett elektromágneses emelődarut, házi hangszórót, villanymotort többféle kivitelezésben, mágneses erőmérőt, mágneses horgászbotot, lebegő búgócsigát, makacs lejtőt láthatott a közönség.

Az ebédszünetet követően került sor az elméleti vetélkedőre, ahol a csapatoknak a mágnesség témakörében elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt meg kellett küzdeniük.
Késő délután került sor a kiértékelésre és az eredményhirdetésre. Minden résztvevő gazdag részvételi jutalomcsomagot és emléklapot vehetett át, emellett megkapta a rendezvény színes fotómelléklettel ellátott 36 oldalas kiadványát. Az összesített eredmények alapján a vetélkedő győztese a bögözi Fizikaméleonok csapata lett, második helyen a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Gesztenyések csapata végzett, a harmadik díjat az agyagfalvi Izzófejek csapata szerezte meg, negyedik lett a csíkkarcfalvi MFK csapat, ötödik az oklándi Fizikapocs, hatodik a gyergyószárhegyi Telefonisták, hetedik a felsőboldogfalvi Fizika­maszok csapata… A résztvevők felkészültségét bizonyítja, hogy a harmadik és hetedik helyezettek összpontszáma között a 261 maximális pontszámú megmérettetésen alig 4 pontnyi különbség volt csupán. Búcsúzáskor a csapatok egyhangúlag jelentették ki: jövőre veletek újra ugyanitt, a jubileumi 15. Fizikavalkádon.

Székely Zoltán tanár, a vetélkedő szervezője, Székelyudvarhely

A rendezvényt Hargita megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatta.

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek