Mátyás, a regényhős

Megfelelt a Napnak

102

Ballai László Megfelelt a Napnak című, Mátyás királyról szóló történelmi regényét mutatták be tegnap a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A szerzővel Köllő Zsófia irodalomtörténész beszélgetett.

Irodalmi mű az igazságos királyról. Minden iskolai könyvtár megkapja Fotó: Szőke Zsuzsa

Ballai László már gyermekkorában vonzódott a történelmi regényekhez. Foglalkoztatta a kérdés, hogy miként lehet történelmi eseményekről, személyekről hitelesen írni.
Megfelelt a Napnak című történelmi regénye pályázati kiírásra készült. Történészek könyveit, esszéit tanulmányozta, és ezek sokszínűségét felhasználta művében, ezért a regény többféle módon közeledik Mátyás uralkodásához, és döntés elé helyezi az olvasót: jó volt-e Mátyás politikája, intézkedései, háborúi, kultúrpolitikája stb. Hozzátette, hogy regénye a sorskérdéseket, vívódásokat taglalja.
Lapunk kérdésére válaszolva Bal­lai kifejtette, hogy számára a legmeghatározóbb ihlet a 15 éves Mátyás dinamikus személyisége, megjelenése volt, amivel belépett a magyar politikai életbe.
A kötet a budapesti Hungaro­vox Kiadó gondozásában jelent meg, és Ballai László felajánlott egy-egy példányt minden erdélyi iskolai könyvtár számára.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek