Literenként 1,73 lejt térítenek

Második negyedévi gázolajár-támogatás

146

A gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz április–június között vásárolt 97,7 millió liter gázolaj után közel 170 millió lej támogatást folyósít a hazai gazdálkodóknak az APIA. A literenkénti 1,73 lejes árkompenzáció várhatóan még a héten megérkezik a gazdák bankszámláira.

Ősszel fizeti a tavasszal felhasznált gázolaj utáni ártámogatást az APIA. Jobb később, mint soha Fotó: Domján Levente

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a várva várt miniszteri rendelet, ezzel zöld lámpát kapott a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) az idei második negyedévre járó gázolajár-támogatás folyósítására. A szeptember 26-án elfogadott, 1393-as számú miniszteri rendelet értelmében a szaktárca közel 170 millió lejjel – egészen pontosan 169 millió 962 ezer 842 lejjel – járul hozzá a gazdák mezőgazdasági munkálatokra fordított üzemanyag-költségeinek csökkentéséhez. A jövedéki adó részbeni visszafizetéséből eredő támogatás gyanánt a gázolajár-támogatásra jogosult gazdálkodók – Hargita megyéből mintegy négyszázan – literenként 1,74 lejes – konkrétan 1,7385 lejes – térítésre számíthatnak. A támogatás ez alkalommal azokra a gázolajmennyiségekre vonatkozik, amiket a gazdálkodók gépesített mezőgazdasági munkálataikhoz 2018. április 1. és június 30. közötti időszakban vásároltak, illetve a kifizetési ügynökség felé számlákkal igazolva elszámoltak. Az APIA által folyósított 170 millió lejes támogatás országos szinten 97,764 millió liter gázolaj utólagos ártámogatására elégséges: utóbbi üzemanyag-mennyiségből a növénytermesztők 156,694 millió lej értékben 90,131 millió litert, az állattenyésztő telepek 11,98 millió lej értékben 6,891 millió litert, míg a talajjavítók 1,288 millió lej értékben 741 ezer liter üzemanyagot vehettek a második negyedévben kedvezményes áron igénybe. A támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség várhatóan még a héten továbbutalja a jogosultak bankszámlájára.
A mezőgazdasági minisztérium egyébként – mint ahogy arról a szaktárca honlapján közvitára bocsátott jogszabálytervezet alapján lapunkban beszámoltunk – 118 millió lejjel növelte a 2018-as pénzügyi esztendőre szánt gázolajár-támogatási keretösszeget is: a hazai gazdálkodók üzemanyagár-kompenzációjára szánt keretet az eddigi 302,581 millió lejről 420,581 millió lejre emelték. A támogatási keret várhatóan idén még újabb kiegészítésre szorul, a gazdálkodók harmadik és negyedik negyedévre esedékes gázolaj-elszámolásainak rendezésére a jövedéki adó visszatérítéséből származó támogatási keretösszeg kevés lesz.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek