Lezárult az ellenőrzés, indulhat a kifizetés

Befejezte a Hargita megyei gazdák helyszíni ellenőrzését, így a keresztellenőrzések lefuttatására és a területalapú támogatáselőlegek október 15-i folyósításának előkészítésére készül a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A 70 százalékos, hektáronként 75 eurós alaptámogatást lapunk információi szerint a megyéből leghamarabb 5 ezer gazdálkodó kaphatja meg, döntően növénytermesztők. Október 15. és november 30. között viszont azok is támogatáselőlegben részesülnek, akiknek parcellái ellenőrzés alatt álltak.

Szénabálák az alcsíki határban. Két hét múlva érkeznek a területalapú támogatáselőlegek fotó: Domján Levente

Befejezték a 2019-es ellenőrzési szelvénybe sorolt Hargita megyei gazdálkodók helyszíni, valamint teledetekciós vizsgálatát a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) kontrollcsapatai – tájékoztatta lapunkat Haschi András, az intézmény Hargita megyei igazgatója. Az ügynökség berkeiben jelenleg és a következő napokban az ellenőrzési jegyzőkönyvek feldolgozása, az APIA informatikai rendszerén belül a keresztellenőrzési programok futtatása, valamint a támogatáselőlegek folyósításához szükséges dokumentumok előkészítése zajlik, annak érdekében, hogy a szűk két hét múlva, október közepén induló kifizetési kampány első napjaiban az egységes területalapú támogatáshoz kötődő jogcímekből 70, az agrár-környezetgazdálkodáshoz kötődő jogcímekből pedig 85 százalékos támogatáselőlegeket minél több gazdálkodónak utalni tudják – tette hozzá Haschi András.

Első körben 5 ezer gazdának utalnak
– A keresztellenőrzések során még felmerülhetnek tisztázásra szoruló kérdések, ami kapcsán a napokban az érintett gazdálkodóktól pontosítást kérünk. A menetrend szerint azonban október 15-től folyósítjuk a területalapú támogatáselőlegeket azoknak a gazdáknak, akiknél minden rendben bizonyult. A Mezőgazdasági Minisztérium azt szeretné, hogy a kifizetési kampány első napjaiban országos szinten legalább 200 ezer gazdálkodó számlájára érkezzenek meg az előlegösszegek, Hargita megyéből várhatóan nagyságrendileg 5 ezer gazda neve szerepel majd az elsőkként kifizetettek között. Döntően olyan gazdálkodókról van szó, akik nem rendelkeznek támogatásra jelölt állatállománnyal – árulta el az APIA Hargita megyei igazgatója. Hozzátette, azok se keseredjenek el, akik nem az október közepén induló kifizetési kampány első napjaiban kapják meg a pénzt, hiszen a támogatáselőlegek folyósítása egészen november végéig folyamatos lesz. December elseje után az APIA már a végleges, illetve az előlegből fennmaradt maradék támogatási összegek kifizetésével foglalkozik.

Mindenki kap előleget
A szakember kérdésünkre elmondta, ezúttal azok a gazdák is számíthatnak támogatáselőlegre, akik valamilyen támogatási jogcím kapcsán idén ellenőrzés alatt voltak. A korábbi esztendőkben – az ellenőrzési szelvénybe sorolt gazdálkodók bánatára, akik emiatt hónapokkal később jutottak pénzükhöz – nem ez volt az eljárás.
– Október 16. és november 30. között mindenki részesül a támogatáselőlegekből, függetlenül attól, hogy ellenőrzés alatt állt-e vagy sem, amennyiben eleget tesz a támogatási feltételeknek. Ez, hangsúlyozom, nem azt jelenti, hogy október 16-án mindenki rohanjon a bankba és ellenőrizze folyószámláját. A kifizetési kampány indulása nem azt jelenti, hogy mindenkinek már az első nap számláján lesz a pénz – figyelmeztet Haschi.

Sok a rosszul bejelölt terület
A szeptember végéig lezárt ellenőrzések kapcsán a szakember elmondta, a leggyakoribb rendellenesség továbbra is a támogatási kérelmekben pontatlanul bejelölt birtokhatárok közti átfedésekből adódott, de gyakoriak voltak a vadkárok is. Utóbbi nem is annyira a medvéknek és farkasoknak áldozatul esett haszonállatok hiányából, mint inkább a letaposott kukoricatáblák, feldúlt legelők és kaszálók formájában mutatkozott meg. Ezekért a „nem helyesen művelt területekért”az APIA helyszíni terepellenőrei nem a gazdákat tették felelőssé. Hargita megyéből idén a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség 3068 gazdálkodó 31.367 mezőgazdasági parcelláját szemelte ki ellenőrzésre, amik összesen 37.855 hektárt fednek. A terepellenőrzések idén Gyergyó és Maroshévíz térségére fókuszáltak, az ellenőrzési szelvénybe sorolt gazdálkodók kétharmada itt tevékenykedik.

 

Hektáronként ennyit fizet az APIA

Elfogadta tegnapi ülésén a kormány azt a határozatot, mely a 2019-re igényelt egységes területalapú támogatás (SAPS) hektáronkénti nagyságáról szól. A jogszabály az alaptámogatás mellett az egyéb területalapú támogatási jogcímekből folyósítható támogatás hektáronkénti nagyságára is kitér. Eszerint idén a gazdák a SAPS-támogatás gyanánt hektáronként 106,6082 euróra számíthatnak, ennek 70 százalékát – azaz nagyságrendileg hektáronként 75 eurót – október 16-tól kezdődően előlegként kapnak. A redisztributív támogatás hektáronkénti mértéke az 1 és 5 hektár közötti birtokméreten gazdálkodók esetében 5 euró lesz, míg az 5 és 30 hektár közötti földterületet művelők esetében hektáronként 48,7127 euró. Az előlegként folyósított támogatás ez esetben is legtöbb 70 százalék lehet, azaz birtokméret függvényében hektáronként 3,5 eurós, illetve 34 eurós pluszpénz. A zöldítési támogatás hektáronkénti nagysága idén 59,3201 euróra rúg, míg a fiatal gazdáknak járó kiegészítő támogatás hektáronként 31,2477 euró lesz – derül ki a tegnap elfogadott kormányhatározatból.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb