Lezárult a CAPtion projekt

A Székely termékek jövője a minőség biztosításán múlik

60

Értékünk az egészséges élelmiszer címmel tartották meg a CAPtion projektzáró konferenciáját június 21-én, pénteken, a csíkszeredai megyeházán. Az EU-s programra Hargita Megye Tanácsa és az alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség 2017-ben pályázott, amelynek közel 232 ezer eurós költségvetéséhez a megyei tanács 40 százalékos önrésszel járult hozzá. A projekt célja a közös agrárpolitika (KAP) által nyújtott uniós támogatások jelentőségének népszerűsítése, valamint az EU állampolgárait érintő szakpolitikák bemutatása.

Demeter László: örvendetes a felismerés, hogy össze tudják kapcsolni a gazdaságokat a természeti értékekkel Fotó: HMT Sajtószolgálat

A projekt Hargita megye és egész Székelyföld vonatkozásában a helyi kis- és közepes termelők, gazdálkodók érintettsége mellett szorosan összefügg a Székely termék mozgalom jövőjét illetően is.
Mint azt Csilip Árpád, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének vezetője hangsúlyozta, a Székely termék mostanra 136 termelője több mint ezer termékére szerezte meg a védjegyet. Ugyanakkor a hagyományos és helyi termékekkel már nemcsak a helyi vásárokon, hanem már negyven külföldön szervezett vásáron is szerepeltek, és további európai nagyvárosokba tervezik a termékek bemutatását, népszerűsítését. A számokon túlmenően azonban az igazgató hangsúlyozta: a cél nem a számok növelése, hanem a termékek minőségének javítása, megőrzése. Erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek.
Itt tartanak most
Tamási Dezső projektmenedzser ismertette a program eredményeit. Ennek egyik legfontosabb hozadéka a szekelytermek.ro oldal újragondolása, amelyben helyet kap egy webshop is a termékek számára. Egy arculati kézikönyv kiadását is szükségesnek érezték, hogy a termelők számára egységes arculatot szabjanak megm, és ez egységesen tükröződjön minden védjeggyel rendelkező terméken is. A gazdák, termelők és kézművesek munkáját megkönnyítendő, valamint a folyamatos fejlődést biztosítandó e-learning tananyagot is összeállítanak, amely okostelefonról és számítógépről egyaránt elérhető lesz számukra. Mindezek mellett pedig termékbevizsgálási módszertant is kidolgoznak, még inkább garantálva ezzel a minőséget.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a Székely termék mozgalom Hargita megye nagykövete. Kiemelte, most már kétségtelen az, hogy a védjegyre szükség volt Székelyföld számára, ezt a munkát pedig Hargita Megye Tanácsa annak ellenére is felvállalta, hogy számos akadályba ütközött a számvevőszékkel és a fogyasztóvédelmi hivatallal is. Ma azonban, mint mondta, három szinten dolgoznak annak érdekében, hogy a helyi kis- és közepes termelők munkáját támogassák. A megyei tanács elnöke többször felszólalt az Európai Régiók Bizottsága tagjaként is a témában. Legutóbb június 17-én a bizottságtermészeti erőforrások és mezőgazdaság szakbizottsági ülésén. Mindezek mellett ugyanakkor szoros munkakapcsolat alakult ki a témában, miután márciusban Francis Fay, az Európai Bizottság főigazgatóságának vezetője felkérte Hargita Megye Tanácsát, hogy a mezőgazdasági kérdésekben legyen az EB közvetlen partnere a térségben, annak érdekében, hogy a szakpolitikai üzenetek minél szélesebb körben eljussanak a kisgazdákhoz. Ezen a workshopon egyébként több székelyföldi gazda is részt vett. A megyei tanács elnöke megköszönte az RMDSZ parlamenti képviseletének munkáját is, törvénymódosításokkal ugyanis segítik a helyi termelők mindennapjait.
Antal Lóránt Hargita megyei RMDSZ-es szenátor elismerését fejezte ki az eddig elért eredményekért és hozzátette, a Székely termékek akkor lesznek még inkább sikeresek, ha a bukaresti vásárlók is rájönnek, hogy például a védjeggyel rendelkező sajtok vetekednek a svájci sajtokkal.

Székely gasztrónómiai szokások
A zárókonferencián Szőcs Előd és Orbán Ferenc csíkszeredai szakácsok is értekeztek a helyi gasztronómiai szokásokról, kiemelve, hogy a helyi éttermek esetében is nagyon fontos lenne, ha kínálatukban minél több helyet foglalnának el a helyi, minőségi alapanyagokból készült ételek.
Demeter László biológus és Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási munkacsoportjának vezetője örvendetesnek nevezte, hogy a megyében felismerték, hogy a gazdaságokat ma már össze tudják kapcsolni természeti értékeinkkel és egyre többen odafigyelnek a kíméletes tájgazdálkodásra.
Fábián Sarolta rezidens orvos az élelmiszerek egészségügyi vonatkozásában tartott előadást. Mint mondta, sokan választjuk a gyorsételeket, amelyek túlzott fogyasztása számos egészségügyi kockázatot hordoz, azonban ezeket a gyorsételeket is el lehet készíteni egészséges, helyi alapanyagokból.
György Éva, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense és Ladó Hunor falugazdász a termékek bevizsgálása lekövethetőségének fontosságáról, valamint a bio minősítéséről beszéltek.

HMT sajtószolgálat

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek