Lezárják a 3. Ligát, a női és a teremlabdarúgó-bajnokságokat

Döntéseket hozott a Román Labdarúgó Szövetség

25

Több döntést is jóváhagyott hétfőn a Román Labdarúgó Szövetség sürgősségi bizottsága, amelyeket a szövetség vezetősége és a klubcsapatok képviselői hoztak meg a csütörtöki maratoni video-
konferenciát követően. Nem folytatják a március közepén a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságok közül a 3. Ligát, a női pontvadászatot és a teremlabdarúgó-bajnokságot, ám lesz néhány találkozó, amelyet mégis lejátszanak a csapatok. Ezekben érintett két csíkszeredai gárda is: az Imperial WET a teremlabdarúgó bajnoki címért, míg az FK Csíkszereda a női 2. Ligába jutásért lép majd pályára. A meccsek időpontjai egyelőre ismeretlenek.

Selejtezőt kell játszania az FK Csíkszereda női csapatának                                                  Fotó: Pál Zoltán / Archív

Lassan ugyan, de tesznek lépéseket a 2019/2020-as idény lezárásáért a Román Labdarúgó Szövetségnél (FRF) is. Múlt csütörtökön a szövetség vezetősége a másod-, illetve a harmadosztályban szereplő csapatok képviselőivel, valamint a megyei egyesületek vezetőivel tartott maratoni videokonferenciát, amelyről hétfői lapunkban részletesen be is számoltunk. Hétfőn a FRF sürgősségi bizottsága a csütörtöki egyeztetéseket követően néhány kérdésben végleges döntéseket hozott, így immár biztos, hogy a harmadosztályt, a női pontvadászatokat, valamint a teremlabdarúgó-bajnokságot nem folytatják, és lezárják a március közepén a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as idényt. Fontos viszont, hogy mindhárom kategóriában lesznek meccsek, melyek helyezésekről, valamint egy osztállyal való fennebb lépésről döntenek majd.

Bővül a mezőny
Az már múlt csütörtökön nyilvánossá vált, hogy a 3. Liga 2019/2020-as idénye nem folytatódik, mi több, a FRF és az érintett klubok vezetői abban is megegyeztek, nem esik ki egyetlen gárda sem a harmadosztályból, ugyanakkor eldőlt a feljutás kérdése is. A múlt heti egyeztetésen eldöntötteket gyakorlatilag jóváhagyta a FRF sürgősségi bizottsága, így biztossá vált, hogy csak két csapat jut fel automatikusan a 3-ból a 2. Ligába, az 1. csoportból a Bákói Aerostar és a 4. csoportból az U Craiova 1948. A 2. csoportban az Unirea Slobozia három pont előnnyel vezet a Mostiștea Ulmu előtt, a 3. csoportban a Bukaresti Progresul Spartac pontegyenlőséggel áll az élen a VSK Slatinát megelőzve, míg az 5. csoportban Lénárdfalvának kétpontos az előnye a Nagybányai Minaurral szemben, így mindhárom csoportban egy oda-visszavágós selejtezőt rendeznek az első két helyezett között, a győztes pedig feljut a másodosztályba.
A megyei bajnokságokból nem 21, hanem csak 14 csapat fog feljutni a 3. Ligába, ezek kilétét pedig minitornákon fogják majd eldönteni, amelyeken három-három gárda vesz majd részt. A FRF vezetése ugyanakkor jelezte, csak azoknak a csapatoknak engedik meg a 3. Ligába jutásért kiírt selejtező tornán a részvételt, amelyet a megyei egyesületek átlátható módon, diszkrimináció nélkül, természetesen a sportérdemeket figyelembe véve jelöltek bajnoknak.
A hétfő esti döntés szerint a FRF később közli, hogy meddig kell lejelenteniük a megyei egyesületeknek a 3. ligás selejtezőkön részt vevő csapatokat, ezt követően osztják hármas csoportokba a megyei bajnokokat, és csak ezt követően válik ismertté, mikor rendezhetik meg a minitornákat, melynek első helyezettjei ősztől a harmadosztályban szerepelnek.
Ám némely esetben a minitornák másodikjai is feljuthatnak a 3. Ligába. Ugyanis, amennyiben a jelenlegi harmadosztályú csapatok közül valamelyik nem vállalná ősztől is a szereplést a 3. Ligában, úgy a minitornák legjobb második helyezettjei – legtöbb hét csapat – vehetik át a kiesők helyeit. A 3. Liga 2020/2021-es idénye a tervek szerint öt, egyenként tizennyolc csapatos csoporttal indul majd.

Címet védhetnek
Két csapat kivételével nem lépnek már pályára a 2019/2020-as idényben a teremlabdarúgó 1. Liga csapatai. A két kivétel a bajnoki címvédő Csíkszeredai Imperial WET és a pontvadászat félbeszakadtakor a rájátszás első helyén tanyázó Galaci United. A két gárda két meccset játszik egymás ellen, a párosítás győztese nyeri a 2019/2020-as bajnoki címet és ősszel indulhat az európai kupaküzdelemben.
Az 1. Ligából nem lesz kieső csapat, a másodosztály első két helyezettje pedig indulhat ősztől az első ligában, amely így kilenccsapatos lesz. A 2. Ligában érdekes helyzet alakult ki, hiszen nem ugyanannyi meccset játszottak a felsőház csapatai. A listavezető Luceafărul Buzău három meccsen 9 pontot gyűjtött, a második Kézdivásárhelyi SE öt meccsen nyolc pontot szerzett, míg a harmadik Futsal Poli Iaşi szintén nyolcpontos, ám ezt négy meccsen szerezte meg. A Gyergyóremetei Kereszthely és a Futsal Ceahlăul Piatra Neamț öt meccset játszott, a Hargita megyeieknek hét, utóbbi gárdának négy pontja van, míg a Dévai West négy meccset játszva nem szerzett pontot. A FRF közleménye szerint „a teremlabdarúgó 2. Liga küzdelmeit befagyasztották, az első két helyezett feljut az 1. Ligába”. Eszerint a Luceafărul és a KSE játszhat ősztől az 1. ligában.

Játszania kell az FK-nak
Lezártnak tekinti a FRF a női labdarúgó-bajnokságot is, egy párharcra viszont sor kerül a másodosztályba való jutásért. A bajnoki címet így a Kolozsvári Universitatea Olimpia szerezte meg, a Székelyudvarhelyi Vasas Femina pedig a negyedik helyen zárt. Az 1. Ligából nem esik ki egyetlen csapat sem, a másodosztály két csoportjának első helyezettje, a Bukaresti Carmen és a Resicabányai Banat Girls ősztől az első osztályban szerepelhet.
A másodosztályból sem lesz kieső, a 3. Liga első három csoportjában a listavezetők – a Bukaresti Dream Team, a Temesvári ASU Politehnica és a Gyulafevérvári Student SK – ősztől a 2. Ligában szerepelhet. A 4. csoportban viszont selejtezőt írtak ki, így a listavezető Bákói Măgura a második helyezett FK Csíkszereda ellen vív páros meccset a másodosztályba jutásért. Az alapszakaszban a FK Csíkszereda tavaly októberben 5–1-re nyert hazai közönsége előtt a bákóiak ellen, a visszavágóra már nem került sor.
A FRF sürgősségi bizottsága egyébként rendelkezett a női 1. Liga 2020/2021-es idényével kapcsolatosan is, az első osztályban ősztől 14 csapat vehet részt, a pontvadászat végén pedig az utolsó két csapat kiesik, a 11. és 12. helyezett pedig selejtezőt játszik a 2. Liga két csoportjának győztesével, így a 2021/2022-es idénytől visszatérnek a 12 csapatos 1. Ligára.

Vannak még kérdések
Egyelőre nem született döntés a labdarúgó 2. Liga és az utánpótlás-bajnokságok folytatásával kapcsolatosan. Korábban a FRF közölte, hogy minden utánpótlás korosztályú bajnokságot befagyasztanak, kivétel az U19-es Elit Liga, ahol a bajnokcsapat részt vehet az európai kupaküzdelemben.
Az U19-es Elit Liga alapszakaszából egy forduló maradt el, ennek pedig nagy tétje van az FK Csíkszereda számára. A csíkiak ugyanis a negyedik helyen állnak 37 ponttal, megelőzve a 36 pontos FC Voluntari-t és a 35 pontos Concordia Chiajnát, a rájátszásba pedig az első négy gárda juthat be – legalábbis az eredeti kiírás szerint. A Concordia a listavezető Konstancai Viitorul ellen idegenben kellene lejátssza alapszakaszbeli utolsó meccsét, míg az FK Csíkszereda a FC Voluntari ellen kellene pályára lépjen. Amennyiben ez utóbbi két meccset lejátsszák, úgy az FK-nak győzelemre lenne szüksége ahhoz, hogy megtartsa negyedik helyét és a rájátszásba jusson, ahol az első három helyezettel – Viitorul, Dinamo és FCSB – egy oda-vissza kört követően dől el az elődöntőbe jutás. Ám egyelőre nem tudni, ha folytatódik, akkor hogyan zajlik tovább az U19-es Elit Liga.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.