Levették a képviselőház mai ülésének napirendjéről a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító törvénytervezetet

Zászlók és ünneplők tömege a csíkszeredai Vár téren. Múltba és jövőbe tekintés Fotó: László Róbert
74

Elhalasztotta ma a képviselőház annak az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetnek a vitáját, amely értelmében a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánítanák március 15-ét. A javaslatot visszaküldték a szakbizottságba.

Illusztráció Fotó: HN-archív

A tervezetet a frakcióvezetők közös megegyezése alapján vették le a napirendről közölte Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) alsóházi frakcióvezetője telefonon jelentkezett be a plenáris ülésen, és kérte, hogy a javaslatot vitassa meg és utasítsa el a ház, mivel az ‘megalázó’, és a szakbizottsághoz való visszaküldése csak azt a célt szolgálja, hogy az RMDSZ megfelelő pillanatot találjon elfogadtatásához.

Marcel Ciolacu erre azt felelte, hogy a szakbizottsághoz való visszaküldés szabályszerűen és a frakcióvezetők konszenzusával történt. A képviselőházi elnök álláspontját a PSD és a PNL törvényhozói is támogatták.

A tervezet így két hétre visszakerült a parlamenti bizottság elé.

Az RMDSZ által benyújtott javaslat lehetővé tenné, hogy a magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak a helyi költségvetésből történő finanszírozással. A munkáltatóknak biztosítaniuk kellene, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken.

A képviselőház döntő fórum ebben a kérdésben.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.