Letudva a bajnokság fele

76

Lejárt a jégkorong MOL Liga alapszakaszának első fele, legalábbis, ami a Csíkszeredai Sportklub szereplését illeti. Az eddigi idény mindenféleképpen két részre osztható, a nézőszámok és a csapat teljesítményét illetően is. Október óta felfelé ívelnek a csapat mutatói, de ez egyelőre csak arra volt elég, hogy az utolsó helyről elmozdulva, már a középmezőnyhöz tartozik a csíki gárda. Ezen helyezést a két hétközi mérkőzésen meg lehet erősíteni. Igaz, két nagyon kellemetlen ellenfél érkezik: a címvédő DVTK Jegesmedvék, illetve az Újpesti TE.

Oktyabrjov vezetőedző irányításával a csíki csapat már a középmezőnyhöz tartozik
Oktyabrjov vezetőedző irányításával a csíki csapat már a középmezőnyhöz tartozik

Nagyon nehéz szezonkezdés után októberre rendeződött a helyzet a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat háza táján, ami minden mutatóban éreztette hatását. Mint ismeretes, a szezont nagyon szűk kerettel kezdte el a Geréb István–Nagy Béla edzőpáros, akiknek sok esetben improvizálniuk kellett, hiszen sorra sérültek le a játékosok. A légiósigazolások bár szeptember közepén megkezdődtek, csak később kezdték éreztetni hatásukat, Artur Oktyabrjov vezetőedző érkezésével. Ennek fényében a MOL Liga alapszakaszának felét két részre lehet bontani. Van egy Oktyabrjov előtti korszak, és egy, az orosz szakember érkezése utáni időszak.

Az első tíz meccs
A megtépázott csapattal Geréb István–Nagy Béla edzők a két nyitó mérkőzésen két meglepetéspontot szereztek a Fehérvár AV19, illetve az Újpesti TE ellen. Utána viszont csak vereségek következtek. Idegenben öt, míg hazai pályán három vereség csúszott be. Így tíz mérkőzés után a Sportklub két ponttal a liga tabelláján az utolsó helyet foglalta el. A vereségek pedig kihatottak a hazai nézőszámokra is. A MAC ellen 920-an, a címvédő Miskolc ellen 950-en, majd a Debrecen ellen már csak 750-en voltak kíváncsiak a kék-fehérekre. Ez átlagnézőszámban 873-at jelent. Ekkor szeptember végét írtunk. Ráadásul a román bajnokságban sem állt fényesen a csapat: öt vereség volt a mérleg. Ugyanezen időben pár nap alatt, rekordszámú légiós kezdett csatlakozni a kerethez. Ekkor érkezett az első sor három alapembere, Kirils Tambijevs, Anton Berljov, illetve Kalvis Ozols is. De többek között ekkor kezdtek a hazai játékosok is sorra felépülni sérüléseikből. Nem utolsósorban ekkor jött a váltás a szakmai stáb élén is, hiszen az október 2–5. közötti második magyarországi kiszálláson már mint megfigyelő jelen volt Artur Oktyabrjov.

Az új fejezet
Artur Oktyabrjov már első nyilatkozatában kifejtette: rengeteg tennivalója van, és ezt csak munkával lehet elérni, továbbá kiemelte, legnagyobb feladata elhitetni a fiúkkal, hogy képesek mérkőzéseket nyerni.
Hogy nem a levegőbe beszélt, azt bizonyította az edzések intenzitása, illetve a játékosok hozzáállása. Szép sorjában jöttek az eredmények is. A hét idegenbeli találkozón 12 pontot szereztek a fiúk, és csupán a MAC Budapest, illetve az Újpesti TE elleni találkozókat veszítették el. Hazai környezetben érdekesség, hogy bár pontszámban jobb (13 pont) a mérleg, a vereségeket illetően rosszabb. A hét meccsből négyet behúztak a fiúk, hármon viszont vereséget szenvedtek. Hosszabbítás után kikaptak a Fraditól, míg rendes játékidőben a Fehérvártól és legutóbb a Brassótól. Utóbbi vereség viszont fájó, hiszen a csapat jó sorozatot tudott maga mögött, és elszalasztották az esélyt ahhoz, hogy hamarabb felzárkózzanak a középmezőnyhöz.
Nézőszámokban is érezhető változás történt ebben az időszakban. Rendre 1000 fölöttiek a számok. A hét meccsen az átlagnézőszám elérte az 1185-öt. A hivatalos lapokon szereplő nézőszámok valószínűleg kevesebbet mutatnak, hiszen volt olyan találkozó, amikor telt ház volt.
A MOL Ligával párhuzamosan román bajnokságban is tarolt a Sportklub. Ezen pontvadászatban a hétvégi Sportul Studenţesc elleni összecsapásokkal érkezünk el a sorozat feléhez. Ami viszont biztató, hogy a csapat itt sem utolsó, mint volt, hanem az első. Igaz, nagyon szorossá vált a mezőny a körbeveréseknek köszönhetően.

Sorsdöntő december
Ha beleszámítjuk a csütörtöki és pénteki mérkőzéseket, akkor az elkövetkezendő időben – vagyis év végéig – a csapat 12 MOL ligás meccset fog játszani. Ebből kilencet hazai pályán és hármat idegenben. Ami igazán nehezíti a történetet, az az, hogy nagyon nehéz ellenfelek vannak soron: a jelenlegi dobogósok. Többek közt háromszor játszanak a címvédő DVTK-val és kétszer-kétszer az újonc, de remek erőből álló MAC Budapesttel, illetve a Fehérvár AV19-cel. Nem beszélve a román bajnokságról. Páros meccs van a Progymmal, illetve a Steauával. Továbbá december 17–20. között Gyergyószentmiklósón rendezik a Románia-kupát, ahol a csoportkörben a Galac és a Brassó lesz az ellenfél.

Két nehéz meccs
Az év végéig betervezett 12 MOL ligás meccsből kettőt letud a Sportklub csütörtökön és pénteken. Érkezik a címvédő DVTK, illetve a formába lendülő Újpesti TE. Érdekesség, hogy a miskolciakkal, amióta megérkezett az orosz különítmény, még nem játszott a csapat. A két csapat két külön stílust képvisel mára, és több kérdésre is választ fog adni ez a találkozó. A legfontosabb talán az, hogy a csíki csapat hol áll jelenleg a liga legjobbjával szemben. Az Újpest elleni meccsnek pedig külön fontossága van, hiszen tovább lehet tapadni a lilákra.
A DVTK Jegesmedvék ellen csütörtökön, míg az Újpesti TE ellen pénteken 19 órától lépnek pályára a fiúk, hazai környezetben.

[box type=”shadow” ]A magabiztosság előny, ugyanakkor hátrány is lehet

Lejárt a MOL Liga alapszakaszának fele. Eddigi tapasztalatairól faggattuk Artur Oktyabrjovot, a Csíkszeredai Sportklub vezetőedzőjét.

– Október eleje óta vezeti a csapatot. Melyek a tapasztalatai? Mi az, amit sikerült megoldani és melyek a kihívások?

– A legfontosabb talán az, hogy a fiúk el kezdtek hinni magukban – képesek a győzelemre –, illetve egyre magabiztosabbak. Kezdik megérteni, hogy milyen játékstílust kéne képviselni. Vagyis gyorsan kell játszani, ki kell használják az adottságaikat és nem utolsósorban lövésekkel kell befejezni a támadásokat. A túlzott magabiztosság viszont hátrányt is jelent, hiszen a fiúk ilyenkor hajlamosak könnyelműsködni. Nem úgy állnak bele a meccsbe, és ebből kifolyólag már voltak kellemetlen perceink. Ez nem megengedhető az ellenfelekkel szemben, főleg nem olyan csapatokkal szemben, mint amilyen lesz a Miskolc. Mentalitásváltás kell. Meg kell értsék a játékosok azt, hogy amennyiben nem dolgoznak továbbra is keményen, nem érjük el a rájátszást. Remélem, hogy ezt megértik nemcsak a saját szempontjukból, hanem a szurkolókra való tekintettel is, akik egyre többen látogatnak ki a meccseinkre, ami nagyon sokat segít.

– Két nagyon nehéz mérkőzés következik. Jön a címvédő, majd a formába lendülő Újpest. Hogyan készülnek a találkozókra?

– Mindkét találkozón a maximumot kell nyújtani. Keményen bele kell állni az edzésekbe is, illetve a meccsbe is. Okosan kell játszanunk mind a Miskolc, mind az Újpest ellen. El kell kerüljük a buta, fölösleges kiállításokat, csapatszinten fegyelmezett, türelmes játékra van szükségünk. Ezek az alapelvek, ezekre kell felkészülnünk. Ha ezeket az elemeket, illetve szabályokat betartjuk, akkor bízom benne, hogy pontokat szerzünk.

– Az év végéig nagyon nehéz mérkőzések várnak a csapatra. Valószínű, sorsdöntőek is lesznek. Lehet ennyire előre gondolkodni már?

– Minden mérkőzésre külön-külön készülünk, ugyanakkor minden egyes találkozó újabb lehetőség arra, hogy jobbak legyünk és egy lépcsőfokkal előrébb jussunk. Ez a jégkorongban soha véget nem érő történet. Minden egyes alkalommal bizonyítani és fejlődni kell. Ha innen nézzük, akkor mindegy, hogy ki az ellenfél, vagy hogy épp hány meccs van. Tehát ezt úgy kell felfogni, mint egy lehetőséget. Úgy érzem, a csapat eddig bizonyított, és remélem, hogy az elkövetkezendő időszakban is olyan eredményesek tudunk lenni, mint az elmúlt két hónapban.[/box]

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek