Letisztul lassan a szemetes-ügy?

Májusi tanácsülés Székelyudvarhelyen

84

Hosszú és vitákkal tarkított volt az önkormányzati testület tegnapi ülése. Megint téma volt a hulladékgazdálkodási vállalattal való viszony, és fókuszba került a városi strand ügye is. A városvezetés azt szerette volna, ha működtetését a Városi Sportklub venné át, de az elképzelést egyelőre nem sikerül kivitelezni.

Volt, aki szavazott, volt, aki tartózkodott. A strand ügye bánta a konszenzus hiányát Fotók: Lőrincz Csaba / Városháza

Az ülésen két városrész (Szentjános utca és a Rákóczi utca készruhagyár közeli része) rendezési tervét szavazta meg tegnap a képviselő-testület. Egyetértésre jutottak a Cinege utca elnevezésében is, míg korábban a kizárólag magyar névadás mellett döntöttek, a prefektusi hivatal törvényességi kifogása után csak rábólintottak a Cinege – Pițigoi változatra.
A városvezetés területvásárlási szándékára is áldásukat adták a tanácsosok: az egyik telek a Kánás-dűlőn található, amelyet a városi erdőkből kitermelt fa tárolására használnának, a másik terület a város felsőboldogfalvi kijáratánál található víztisztító állomás szomszédságában terül el. Mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlan területről van szó, amit – megtisztítása után – energiafűzzel ültetnének be.
Ennél a pontnál jegyezte meg Derzsi László, az RMDSZ frakció vezetője, hogy az ingatlanvásárlásra elkülönített mintegy 1 millió eurónyi összeget inkább a város belterületén lévő objektumokra kéne költeni – például a Székelytámadt vár körüli épületek megvásárlására.

Vitatott helyzet, vitatott terület
Nagy vitát váltott ki, de végül mégis megszavazták a Cekend-tetőn lévő hulladéklerakó állomás által elfoglalt terület jó részének mezőgazdasági forgalomból való kivételét. Ez a város és a hulladékgazdálkodási vállalat közti viszony tisztásásának egyik fontos lépése, hiszen – mint Gálfi Árpád fogalmazott – ezt már 2005-ben meg kellett volna tenni. Valójában nem is adhattak volna építkezési engedélyt a létesítmény épületeire, amíg maga a terület legelőként szerepel a telekkönyvi nyilvántartásban, ez mégis megtörtént. Büntetés terhe mellett van törvényes lehetőség a mezőgazdasági forgalomból való utólagos kivételre, de ennek határideje hamarosan lejár. Végül elfogadták a határozattervezetet. A szövetségiek azt mondták, hogy megelőlegezik a bizalmat, de kérik a polgármestert, év végéig rendezze a hulladékgazdálkodási vállalattal való vitás kérdéseket.

Elúszott a strand a VSK-tól
A Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság kérésére meghosszabbították a Villanytelep utcában működő orvosi rendelő és rekuperációs központ ingyenes használatba adását, és eldöntötték, hogy a tavalyi 180 000 lej helyett évi 200 000 lej bért fizet a város a római katolikus egyháznak és az Erdélyi Református Egyházmegyének a két középiskola (Tamási Áron Gimnázium és Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium) ingatlanai után. A strand ügye következett a listán, amely újabb hosszas perpatvarhoz és újabb szünethez vezetett. A városvezetés elképzelése szerint a nemrég megalakult Székelyudvarhelyi Városi Sportklub (VSK) ügyintézésébe kerülne minden, ami sporttal kapcsolatos a városban, azaz minden sportbázis és tevékenység. Ezen elképzelés első lépéseként a városi strandot ettől a nyártól már nem a hivatal műszaki igazgatósága, hanem a VSK üzemeltette volna. A sportklub vállalta volna a feladatot, de több tanácsos ellenezte, hogy a szezonnyitás előtt egy-két héttel ekkora változtatást léptessenek életbe. Kétharmados többség kellett a döntéshez, az ötletet (az RMDSZ-esek tartózkodása miatt) – egyelőre – elvetette a testület.

Szemétgyűjtés magasabb szinten
Kiderült az ülésen, hogy megürült 11 ifjúsági lakás a Cserehát lakótelepen, az aktualizált lista alapján megszavazták ezek kiosztását. Hat kétszobás és 5 garzonlakásba költözhetnek be hamarosan új bérlőik, és itt említette meg Orbán Árpád alpolgármester, hogy a szakminisztérium jóváhagyta egy újabb ifjúsági tömbház építését. Több európai uniós finanszírozású projekt gazdasági, technikai dokumentációjának frissítéséről szóló határozatra is rábólintottak a képviselők és végül alaposan kibeszélték a köztisztasági szolgáltatások új szabályzatát, majd jóvá is hagyták azt. Korábban lapunkban is megírtuk, hogy Udvarhelyen teljesen új szintre emelik a szelektív hulladékgyűjtést, a folyamat már a hónap végén elindul. Hajdó Csaba tanácsos viszont felhívta a figyelmet: tegyen meg mindent a hivatal, hogy a hulladékgazdálkodási vállalat első körben a lakossággal való kommunikációra, a helyes tájékoztatásra fókuszáljon, és ne a büntetések kilátásba helyezésére.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek