Letaszították a trónról Halepet

60

A férfiaknál Roger Federer, a nőknél Caroline Wozniacki nyerte az év első tenisz Grand Slam tornáját, az Australian Opent. Simona Halep a női döntő elvesztése után a WTA-ranglista második helyére csúszott vissza. A magyar Babos Tímea francia páros partnerével, Kristina Mladenovic-csal megnyerte a női párost, a magyar vegyes párosban is döntőt játszott.

Véget ért tegnap az év első nagy teniszversenye, az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság. Simona Halep egy, Babos Tímea két döntőben volt érdekelt. A férfiaknál Roger Federer huszadik GS-trófeáját szerezte meg.
A férfiaknál címet védett Roger Federer, akinek a tegnapi döntőben a páratlan szettek sikerültek jól, az utolsóban – a döntő szettben – csak egy játszmát veszített a horvát Marin Cilic-csel szemben. Az egész tornán nagyon jól játszó svájci 36 és fél évesen 30. alkalommal volt döntős egy Grand Slam-tornán, a rekordot jelentő hetedszer döntőzött az Australian Openen. Hatodszor győzött Melbourne-ben, amivel beérte Novak Djokovics és Roy Emerson rekordját. A svájci összesen négy GS-mel előzi meg Nadalt, és az összes teniszezőt nézve is csak a negyedik olyan játékos, aki legalább 20 Grand Slamet tudott nyerni. Rajta kívül ez a nőknél Margaret Courtnak (24), az Open-érában pedig csak Serena Williamsnek (23) és Steffi Grafnak (22) sikerült.
A női döntő előtt két dolog biztos volt: a győztesnek az Ausral Open lesz az első Grand Slam-sikere, illetve ő lesz mától a női világranglista (WTA) vezetője. Wozniackinak a 2009-es és 2014-es US Open-döntőbe jutás, Halepnek pedig a 2014-es és 2017-es Roland Garros-döntő volt az eddigi legjobbja. Az első szettet a dán úgy húzta be, hogy Halep 3:5-ről egyenlített ki 5:5-re, végül a rövidítés döntött Wozniacki javára. A második szettben mindkét sportoló hozta az adogatását a hetedik játszmáig, ekkor viszont Halep „brékelt”, végül pedig behúzta a szettet is. Halepet az első, Wozniackit a harmadik szettben kellett az orvos ápolja, mindkét játékost megviselte a meccs során a hőség. Az utolsó szettben többször is elvették egymás adogatásait a játékosok, Halep még 4:3-nál vezetett, ám a dán sportoló ezután nem engedte már ki a meccset a kezéből és megnyerte az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot. Halepet a találkozó után egy melbourne-i kórházba szállították és ott is töltötte az éjszakát, a román játékost kiszáradás miatt szállították be a díjátadó ünnepség után, majd tegnap reggel kiengedték. Az Australian Open első kiemeltje összesen közel 12 órát töltött a pályán a torna során, a 30 fokos hőségben rendezett, 2 óra 49 perces finálé alatt rosszullétre panaszkodott, és egy orvosi szünetben megmérték a vérnyomását és pulzusát. Az első Grand Slam-trófeáját elhódító Wozniacki mától vezeti a női világranglistát, Halep pedig visszacsúszott a második helyre.
Hatalmas sikert ért el Babos Tímea, aki Kristina Mladeno­vic-csal megnyerte párosban az Au­stalian Open döntőjét. Ez az első magyar Grand Slam-győzelem 1986 óta, amikor Temesvári Andrea győzött szintén párosban a Roland Garroson. Babos történelmet írt, először nyert magyar játékos az Australian Openen. Ellenfelük az orosz Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina alkotta, háromszoros GS-bajnok és olimpiai címvédők kettős ellen Babosék több nyerőt ütöttek, mindkét szettben brékhátrányból tudtak fordítani, és minden fontos mutatóban jobbak voltak az oroszoknál. Vegyes párosban viszont nem jött össze a magyar lánynak a siker, Babos indiai partnerével, Rohan Bopannával az oldalán, annak ellenére, hogy mérkőzéslabdájuk is volt, a döntő tie breakben kikapott a Gabriela Dabrowski és Mate Pavic alkotta kettőstől.

Eredmények
Férfi egyes: Roger Federer – Marin Cilic 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1.
Női egyes: Caroline Wozniacki – Simona Halep 7:6, 3:6, 6:4.
Női páros: Babos Tímea, Kris­tina Mladenovic – Jekatyerina Ma­karova, Jelena Vesznyina 6:4, 6:3.
Vegyes páros: Gabriela Dabrowski, Mate Pavic – Babos Tímea Rohan Bopanna 2:6, 6:4, 11:9.

HN-összeállíiás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek