Leszavazta Trumpot az ENSZ

55

Az ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett múlt csütörtökön elfogadta a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetet. 21 állam nem vett részt a voksoláson.

Nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett Guatemala, Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek. Az ENSZ-közgyűlés annak ellenére fogadta el a határozatot, hogy Trump előző nap az amerikai támogatások megvonásával fenyegette meg a testületben ellene szavazó államokat. Az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogilag nem kötelezőek, de nagy politikai súlyuk van. A határozat „érvénytelennek és semmisnek” nyilvánította az amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.
A közgyűlés vitájában az amerikai ENSZ-nagykövet újfent azzal fenyegette meg a 193 tagországot és az egész világszervezetet, hogy amennyiben megszavazzák Trump döntésének elítélését, Washington megvonja a támogatást.
Nikki Haley leszögezte: az ENSZ egyetlen voksolása sem változtat az Egyesült Államok döntésén, miszerint áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, mert „ez a helyes lépés”. Kifejtette: az Egyesült Államok „úgy fog emlékezni erre a napra, mint amelyen támadás érte a közgyűlés részéről azért, mert szuverén nemzetként gyakoroltuk jogunkat”. Hozzátette: „emlékezni fogunk erre a napra, amikor majd ismét felkérnek bennünket, hogy a világ legnagyobb támogatójaként fizessük be hozzájárulásunkat az ENSZ-nek”.
A voksolás előtt Jemen ENSZ-nagykövete „minden békeszerető országot” arra szólított fel, hogy szavazza meg az elítélő határozattervezetet. A nagykövet „a palesztin nép és az arab nemzetek jogai és a világ valamennyi muszlim és keresztény embere otromba megsértésének” nevezte Trump elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését. Szerinte az amerikai döntés a nemzetközi jog megsértése is.

Sokan tartózkodtak és maradtak távol
Az első kommentárok szerint az ENSZ-közgyűlés határozata ugyan győzelmet jelent a palesztinok számára, ám örömükbe üröm vegyülhet, ugyanis az igenlő voksok száma jóval kevesebb, mint amennyire számítottak. A tartózkodók és a voksoláson részt nem vett államok magas száma szakértők szerint egyúttal azt is jelezte, hogy Washington fenyegetőzései és nyomásgyakorlásai nem maradtak hatástalanok.
Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet az MTI kérdésére elmondta: a voksoláson Magyarország tartózkodott. A hivatalosan szavazatmagyarázatnak nevezett rövid felszólalásában azt hangsúlyozta: Magyarország nem kommentálja az Egyesült Államok külpolitikai döntéseit, álláspontja a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban nem változott.
Az Európai Unió tagjai közül tartózkodott még Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország és Románia is.

Amerika felé húz Dragnea szíve
A román hatóságoknak komolyan fontolóra kellene venniük, hogy költöztessék Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét – véli Liviu Dragnea képviselőházi elnök. A Szociáldemokrata Párt vezetőjét arról kérdezte a sajtó, hogy szerinte milyen álláspontot kellene képviselnie Romániának a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos ügyben.
A pártelnök személyes álláspontját közölte a sajtóval, hangsúlyozva, hogy nem egyeztetett a témában sem az államfővel, sem más politikai vezetőkkel. „Ezen komolyan el kellene gondolkodni. Van egy gyakorlati vetülete is a dolognak: Izrael minden központi intézménye Jeruzsálemben van, a nagykövet és a nagykövetség személyzete is ingázik jelenleg Tel-Aviv és Jeruzsálem között”.
A felsőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu úgy nyilatkozott a téma kapcsán, hogy a román nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezésének eshetőségéről előbb a külügyminisztérium szakembereinek kell tárgyalniuk. „De nyilván nemcsak rajtuk múlik ez, mert egy ilyen döntésnek jelentős politikai összetevője is van. Erről a témáról vélhetően a koalíción belül is tárgyalni fogunk, de nemcsak mi veszünk részt e döntés meghozatalában” – fogalmazott.
Donald Trump amerikai elnök december elején bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és elrendelte, hogy hazája nagykövetségét költöztessék Tel-Avivból Jeruzsálembe. Trump döntése világszerte heves bírálatokat váltott ki, múlt csütörtökön az ENSZ Közgyűlése is határozatban elítélte azt. Második országként egyébként hétfőn Guatemala is bejelentette, hogy Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek